Belföld

Kétezerrel lett kevesebb taxis Budapesten

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nagyságrendileg kétezer taxis tűnt el a főváros utcáiról a koronavírus-járvány kezdete óta, mondta az InfoRádióban az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Metál Zoltán elmondta, 60-70 százalékkal csökkent a fővárosi taxik utasforgalma a pandémia kitörése óta, így sokan inkább felhagytak a személyszállítással.

A járvány előtt hétezer taxis dolgozott Budapesten, ma ötezerre tehető a számuk.

Kénytelenek voltak abbahagyni, nagyon sokan elmentek nyugdíjba, még többen kerestek más egyéb olyan munkát, ahol tudták kamatoztatni civil foglalkozásukat, vagy épp a tehergépjárműves vagy kamionos jogosítványukat, szaktudásukat

– magyarázta Metál Zoltán.

Metál Zoltán szerint a turisták elmaradása miatt kevesebb autó is ki tudja szolgálni a fővárosi igényeket, csúcsidőben azonban gyakran szinte lehetetlen autóhoz jutni, de ennek nem a taxishiány, hanem a forgalmi torlódások az oka.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, mivel a személy- és árufuvarozás minden ágán nagy a munkaerőhiány, egyre több taxis hagyhatja el a pályát, mint rámutat, ez a tendencia egész Európában érezhető. Közölte, a taxisbérek emelkedését nem bírná el a társadalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik