Belföld

Tagadja D. Alex, hogy ő lövette agyon Döcher Györgyöt és a testőrét 22 évvel ezelőtt

police.hu
police.hu

Letartóztatta a bíróság azt a D. Alexet, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lövette agyon Döcher Györgyöt és a testőrét egy XV. kerületi presszóban 22 évvel ezelőtt.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott igazgatója, Opauszki András a mai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy Magyarországon fogták el D. Alexet, Németországban pedig még aznap rendőrkézre került a bűncselekmény egyik feltételezett elkövetője, B. Károly is.

Döcher 1992 és 1996 között zsarolás és más bűncselekmények miatt hosszabb ideig volt előzetes letartóztatásban, majd a jogerős ítélet után 1998 szeptemberében vonult börtönbe. Betegségére való hivatkozással 1998 novemberében egyéni kedvezményeket kapott: reggeltől estig nem kellett a börtönben tartózkodnia, külső munkahelyre, az említett presszóba mehetett. Opauszki elmondta, hogy 1999. február 2-án 11 óra körül egy ismeretlen besétált a presszóba, és megölte a hátsó bokszban ülő két embert, majd társával együtt távozott.

Az már a nyomozás kezdeti szakaszában elképzelhetőnek látszott, hogy a sértettek alvilági leszámolás áldozatai lehettek. Ezzel párhuzamosan felmerült egy szlovák szál is, de akkor ezt nem tudták megerősíteni. A MTI azt írja, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság 1999. október elsején szüntette meg az akkori eljárást, mert az ügyben nem sikerült “egyéb információkat” beszerezni.

Idén augusztusban azonban a szlovák és a magyar rendőrök olyan információhoz jutottak, amely alapján a gyilkossági ügyben az eljárás folytatása vált indokolttá. D. Alex a gyilkosság előtt egy dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetőjéhez fordult, hogy segítséget kérjen korábbi barátja és üzlettársa, D. György megöléséhez. A csoport vezetője, S. Lajos ígéretet tett a gyilkosság végrehajtására, és erre felkérte Sz. Árpádot és B. Károly szlovák állampolgárokat.

Opauszki András kitért arra is, hogy S. Lajos, aki szintén szlovák állampolgár, cserébe azt kérte D. Alextől, működjön közre ellenlábasa, P. Tibor szlovák bűnöző megölésében. D. Alex és D. György 1990-ben ismerkedtek meg, baráti kapcsolat alakult ki közöttük, és több bűncselekmény elkövetésében együtt vettek részt. D. Alex Szlovákiában is követett el bűncselekményeket – folytatta -: 1999 és 2004 között emberrablás és zsarolás miatt volt előzetes letartóztatásban, 2011-ben pedig kábítószerrel való visszaélés miatt indult ellene büntetőeljárás.

Ezeket az eljárásokat azonban megszüntették. D. Alex ellen jelenleg egy büntetőeljárás folyik Szlovákiában, mégpedig a 1999. március 25-én a dunaszerdahelyi Fontána bárban Pápai Tibor és kilenc társa ellen elkövetett emberölés ügyében. Opauszki András elmondta még, hogy az említett dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetője, S. Lajos 2010-ben eltűnt, a szlovák hatóságok szerint meggyilkolták, de a holttestét még nem sikerült megtalálni.

D. Alexet előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt mint felbujtót gyanúsították meg. A gyilkosság feltételezett két elkövetője közül a másik, Sz. Árpád már meghalt.

Értesüléseink szerint D. Alex tagadta a bűncselekmények elkövetését a kihallgatása során. A Fővárosi Főügyészség szökés, elrejtőzés és bizonyítás megnehezítésének a veszélye miatt indítványozta a felbujtással gyanúsított férfi letartóztatását.

A védő a mai napon tartott ülésen indítványt tett arra, hogy a bíróság állapítson meg 75 millió forintos óvadékot, amelyet, ha letesz a gyanúsított, akkor kerüljön bűnügyi felügyelet alá. Az ügyészség nem látta indokoltnak az óvadékot, ezért fenntartotta a letartóztatásra irányuló indítványt.

A nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta a férfit. A végzés nem végleges, ellene a gyanúsított és a védője is fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik