Belföld

Elítélték az ukrán diplomata megölésével fenyegetőző bölcsészt

A Központi Nyomozó Főügyészség februárban emelt vádat egy középkorú bölcsész kutató férfival szemben. A Fővárosi Fellebbviteli  Főügyészség közleménye szerint Ukrajna budapesti nagykövetségéről keresték meg a középkorú férfit, hogy tartson előadást az ukrán diplomácia megszervezésének 100 éves évfordulójára tartandó megemlékezésen.

A férfi előzetesen előterjesztette előadásának tervezetét, azonban a diplomáciai képviseletről közölték vele, hogy azt a témaválasztására tekintettel, egy későbbi nyelvészeti konferencián adja elő.

Az ügyészség azt írja, hogy az előadás elutasítása miatt a vádlott 2019 februárjában két ukrán nyelvű levelet is eljuttatott e-mailen a nagykövetséghez, amelyben az őt ért szakmai megbecsültségét sértő igazságtalanságra hivatkozással, megöléssel fenyegette Ukrajna Magyarországon szolgálatot teljesítő első osztályú titkárát, diplomatáját.

A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki a férfit nemzetközileg védett személy elleni erőszak bűntettében, amelyért őt három hónapi, végrehajtásában egy évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosabb büntetésért, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a terhelt bűncselekményét minősítsék emberölés előkészületének és felemelt tartamú és hosszabb próbaidejű büntetést szabjanak ki vele szemben, és rendeljék el a vádlott pártfogói felügyeletét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik