Marjai János / 24.hu
Belföld

Dobrev: Érzem magamban az erőt, hogy ezt a csapatot az előválasztás után egyben tartsam

Újra itt vagyok, de újra és újra vissza fogok menni az ország különböző pontjaira, mert ez egy politikus dolga, ez egy miniszterelnök dolga. Kormányzásra készülök – kezdte beszédét Dobrev Klára szombaton, az előválasztás második fordulójának kezdetét megelőző napon, országjárásának kőbányai állomásán. Dobrev a DK jelöltjeként megnyerte az első fordulót, és a második fordulóban Karácsony Gergely visszalépése miatt csak Márki-Zay Péterrel kell megküzdenie.

Nem lehet a Karmelita kolostorból megérteni, hogyan tud egy ápolónő három műszakban dolgozni, és közben még otthon is helyt áll. Csak úgy lehet tisztességgel kormányozni, ha a miniszterelnök megérti, látja, hallja az emberek problémáját – fogalmazott Dobrev. Hónapok óta tartó országjárására utalva kijelentette, hogy ő ma többet tud az emberek problémájáról, mint ez a kormány 11 év alatt.

Nem azért van ez, mert én ilyen kiváló lennék, hanem mert ennyire pocsék ez a kormány, ezért is kell leváltani.

A kormányváltás után nem azért lesznek dühösek a magyarok, mert lebontjuk a kétharmados rendszert akár egyszerű többséggel, hanem ha hagyjuk tovább fennmaradni. Vagy ha Polt Péter továbbra is falaz a fideszeseknek – mondta, többször elismételve, hogy le akarja bontani az Orbán-rendszert.

Nem lesz ebben az országban addig béke, amíg nem lesz igazság, márpedig én békét szeretnék teremteni.

Dobrev néhány konkrét intézkedésre is tett ígéretet:

  • újraindítják a panelprogramot (nem vadászati kiállításra meg stadionokra költenénk a pénzt, hanem lakásfelújításra),
  • bevezetik a rezsiminimumot (a rászoruló háztartásoknál a rezsi nem haladhatná meg a jövedelem 20 százalékát, sávos rezsitámogatást adnának, a legmagasabb jövedelműek a mostaninál többet kell hogy fizessenek rezsire)
  • az egészségügyben rövidítenék a várólistákat (meg kell határozni, legfeljebb mennyit lehet várni egy vizsgálatra, műtétre, illetve azon lesz, hogy 10 év alatt legalább 9 ezer ápoló, legalább 3 ezer orvos, legalább 4 ezer háziorvos jöjjön vissza a rendszerbe).

Nagyon sok problémát, feladatot kell megoldani. Közösen meg tudjuk oldani. A kormányzás szolgálatot jelent, sok millió magyar szolgálatát, és nem kevesek szolgálatát jelenti – zárta le ezt a gondolatot.

Az előválasztási ellenfelei többször azzal kampányoltak saját maguk mellett, hogy Dobrev győzelme főnyeremény lenne Orbán Viktor számára, ezért kérték arra az embereket, ne Dobrevre szavazzanak. A DK miniszterelnök-jelöltje a mai beszédének végén kitért arra, hogy ez meglékeli-e az ellenzéki pártok összefogását.

Még egy hét, ami alatt keményen fognak dolgozni, de utána lenyugszanak a kedélyek, mondta. Állította, nem vezérnek jelentkezik, hanem ő csapatjátékos. Egyben kell tartani a csapatot.

Érzem magamban az erőt, hogy ezt a csapatot az előválasztás után egyben tartsam

– célzott arra, hogy az előválasztás után úgy képzeli el, hogy a most riválisaival összefog, az ellenzéki erők együttműködnek majd.

Dobrev célja az, hogy úgy álljanak fel a Fidesszel szemben, olyan erősek, szolidárisak legyenek a csapattagok, amellyel a Fidesz nem  találkozott az elmúlt 30 évben.

Vigyázzunk mi is az összefogásra, vigyázzunk egymásra, a hat párt és a civilek is. Mert a repedésekbe azonnal beférkőzne a Fidesz.

Ajánlott videó