Belföld

Hanyagság és figyelmetlenség miatt halt meg a betonkeverő által összepréselt ecseri karbantartó

police.hu
police.hu

A rendőrség szerint figyelmetlenség és hanyagság vezetett annak az 51 éves ecseri karbantartónak a halálához, akit tavaly júliusban préseltek a betonkeverő lapátjai az egyik ecseri betonüzemben. A férfi annyira súlyos sérüléseket szenvedett, hogy néhány órával később meghalt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a helyszíni szemle és a nyomozás közben beszerzett igazságügyi orvosszakértői, igazságügyi munkavédelmi szakértői vélemények alapján a cég 43 éves vezetőjének és egy 41 éves alkalmazottjának a büntetőjogi felelősségét állapították meg.

police.hu

Azt írják, hogy a beindított betonkeverőben rekedt áldozat testére ható erőhatások alsó végtagi, medencetáji durva roncsolódásokat, súlyos vérveszteséget, traumás shockot okoztak. Kiderült, a gépet az egyik figyelmetlen alkalmazott kapcsolta be: a fenéknyílás ajtaját kezelő gomb helyett az indítógombot nyomta meg.

  • A cég vezetője több munkavédelmi szabálytalanságot is elkövetett a rendőrségi gyanúsítás szerint:
  • nem gondoskodott a gép szerviz paneljén lévő gombok egyértelműen megkülönböztethető feliratáról/jelzéséről,
  • nem készítette el a gép karbantartási szabályait,
  • nem adott ki tartály beszállítási engedélyt,
  • nem részesítette oktatásban a karbantartást végzőket,
  • nem készítette el a betonkeverővel kapcsolatos üzemeltetési, karbantartási dokumentumokat,
  • nem gondoskodott a biztonságos munkavégzés feltételeiről.
  • Mulasztásai, valamint alkalmazottja figyelmetlensége a szakértők szerint ok-okozati összefüggésben állt az áldozat halálával.

Értesüléseink szerint sem a cég vezetője sem pedig az áldozat kollégája nem ismerte be a bűnösségét. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, így már az ügyészségen van az ügy.

Kapcsolódó
Meghalt egy ipari betonkeverőben dolgozó munkás Ecseren
Az 51 éves férfi a tartályban dolgozott, amikor beindult a szerkezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik