Belföld

Bírósági ítélet: nem lehet csak úgy kivenni a családjukból mélyszegénységben élő gyerekeket

Kallos Bea / MTI
Kallos Bea / MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve korábban annak jogelődje, mint a szociális ágazat irányítója megsértette azoknak a gyermekeknek az egyenlő bánásmódhoz való jogát, akiket kizárólag anyagi helyzetük miatt emeltek ki családjukból azzal, hogy nem adott világos szakmai módszertani útmutatást a „kizárólag anyagi okra visszavezethető családból kiemelése tilalmának érvényesülése tárgyában és nem végzett célzott ellenőrzést a gyermekvédelmi szervek ezirányú gyakorlatáról” – mondta ki a Fővárosi Törvényszék még nem jogerős ítéletében a Jelen tudósítása szerint.

Ahogy a lap is írja, mindez azt jelenti, hogy nem ellenőrizték, megsértik-e a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek a gyermekvédelmi törvényt, amely határozottan leszögezi, hogy a szegénység és rossz társadalmi helyzet miatti gyermekkiemelés tilos. Az eljárást egyébként korábban már az ENSZ gyerekjogi bizottsága is kifogásolta.

A bíróság megállapította továbbá, hogy a minisztérium nemcsak végignézte a gyakorlatot, hanem elmulasztotta a „célzott ellenőrzést a gyermekvédelmi szervek” felett. Az ítéletben az olvasható, hogy

a bíróság megállapítja, hogy az alperes 2004. január hó 27. napjától megsértette a ténylegesen kizárólag rossz vagyoni helyzetük miatt családból kiemelt roma származású Nógrád megyei gyermekek egyenlő bánásmódhoz fűződő személyiségi jogát azon mulasztásával, hogy nem végzett célzott vizsgálatot annak mértékéről és okáról, hogy a ténylegesen kizárólag rossz anyagi helyzetük miatt családból kiemelt gyermekek kiemelkedően nagy arányban roma származásúak.

A Jelen emlékeztet, hogy a pert még 2017-ben az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány indította, miután a szervezet egy kutatást készített a Nógrád megyei kiemelési gyakorlatról, és ennek megállapításaira jutott az ombudsman is ebben az évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik