Belföld

„Bocsánatot szeretnék kérni az áldozat családjától” – mondta a 28-as villamoson gyilkoló hajléktalan

„Segítség, meg fogok halni” – ezt mondta közvetlenül a halála előtt az a 25 éves fiatalember, akit egy hajléktalan tavaly áprilisban szíven szúrt a 28-as villamoson. Egy kiskutya miatt alakult ki végzetes vita két pár fős társaság között. A 24.hu-nak nyilatkozott az emberöléssel vádolt L. János.

Hétfőn az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken azoknak a hajléktalanoknak a büntetőpere, akik tavaly áprilisban megöltek egy 25 éves fiatalt az Orczy térnél, a 28-as villamoson. Az ügyész a vádirat ismertetése során elmondta, hogy a 44 éves L. János és a barátnője, B. Éva, valamint a férfi unokatestvére, D. Károly születésnapot ünnepelt az ominózus napon. Miután elfogyott az italuk, a közeli dohányboltba igyekeztek, hogy italt és cigarettát vegyenek.

A Kőbányai úti villamosmegállóba mentek, és felszálltak a 28-as járatra. Ezen a villamoson utazott a 25 éves Sz. Gábor egy kiskutyával és a barátja, Márk. A felszállást követően L. János megállt, hogy megsimogassa a fiatal kezében lévő kutyát, majd gúnyos megjegyzéseket tett az állatra a társaival együtt. L. János korábbi vallomása szerint azt mondta a kutyára, hogy „úgy néz ki, mint egy Miki egér”.

A szerző felvétele

A vádirat szerint a fiatalember felszólította a férfit, hogy az érvényben lévő járványügyi szabályokra is figyelemmel tartsa távol magát a kutyájától. L. János ennek hallatán kötekedni kezdett vele, majd leköpte és a ruhájából előrántott késsel megindult felé. A megtámadott kutyás barátja, Márk ekkor felállt, hogy megvédje őt, de D. Károly ököllel úgy arcon ütötte, hogy visszaesett az ülésre. A megrémült kiskutya elszaladt.

L. János kihasználta, hogy a fiatal egy pillanatra nem figyelt, és mellkason szúrta.  

A sértett szívüregbe hatoló sérülést szenvedett és a helyszínen meghalt. A két támadó a késelés után elmenekült, a 30 éves nő pedig egy hotel előtti virágládába rejtette a kést.

Az ügyész az emberöléssel vádolt L. Jánosra 20 év fegyházat és tíz év közügyektől eltiltást kért azzal, hogy feltételesen se legyen szabadlábra bocsátható. A másodrendű vádlottra 10 év börtönt és tíz év közügyektől eltiltást kért beismerés esetére, míg a kést elrejtő volt prostituáltra két év felfüggesztettet.

L. János nem ismerte be bűnösségét, és így tett unokatestvére, D. Károly is. B. Éva viszont elismerte a büntetőjogi felelősségét a meghallgatása során. A késelésről elmondta:

L. János egy alkalommal mellkason szúrta, ekkor a vérző fiú felhúzta a pólóját, majd kiabálni kezdett, hogy „Segítség, meg fogok halni”.

Ezt követően a villamosvezető megállt, ő pedig átvette a kést L. Jánostól és elszaladtak. Ezt azzal magyarázta, hogy félt az elkövetőtől. „L. János azt mondta, hogy ha nem veszem el tőle a kést, akkor ugyanúgy fogok járni, mint Sz. Gábor. Ezt követően elraktam a kést, beletettem egy hotel előtti virágágyásba és elszaladtam.” Hozzátette, a gyilkossággal vádolt férfi volt a legittasabb az ominózus éjszaka, de alkoholon kívül semmilyen bódító szert nem fogyasztottak. A bíró kérdésére elmondta még, hogy semmi nem volt az áldozat kezében akkor, amikor L. János megszúrta. Látta, hogy a megtámadott fiatal próbálja kivenni támadója kezéből a kést, de a férfi ekkor közepes erővel szívtájékon szúrta.

B. Évának egyébként van két gyermeke, de nem ő, hanem nevelőszülők gondoskodnak róla. Szakmája és vagyona nincs, soha életében nem dolgozott. Közmunkára jelentkezett ugyan, de még nem jelölték ki számára a munkahelyét. Kiderült, hogy jelenleg két másik büntetőeljárás is folyamatban van ellene. Az egyik amiatt, hogy elvittek egy kocsit a párjával egy benzinkútról, a másik pedig azért, mert ellopta egy taxis telefonját.

A szünetben tudtunk pár szót váltani az emberöléssel vádolt L. Jánossal. A most először nyilatkozó férfi az alábbiakat mondta: „Szeretnék majd beszélni az áldozat családjával, és bocsánatot kérni tőlük”.

A szerző felvétele

L. János vallomásából kiderült, hogy nyolc általános a legmagasabb iskolai végzettsége, négy nagykorú gyermeke és két unokája van. Korábban már ült börtönben, a szabadulását követő három hónapban pedig alkalmi munkákból élt.

„Megpróbáltuk megcirógatni a kiskutyát, de a gazdája lekezelően rám szólt, hogy ne cirógassam meg, mert nincs rajtam maszk és fertőzőek vagyunk. Ezt követően megpróbáltam leköpni, de szerintem nem találtam el. Ezt követően felugrott a sértett, és dulakodni kezdett. Bal felől hallottam egy csattanásszerűséget, és láttam, hogy egy kést vett elő a sértett. Zavart állapotban volt és láttam a szemében, hogy bármire képes. Ekkor vettem elő a két kézzel nyitható késem” – magyarázta L. János.

A férfi azt mondja, hogy próbálta távol tartani a másik férfit, ezért maga elé tartotta a saját kését. Elestek, és akkor eshetett Sz. Gábor a késbe.

D. Károly, a büntetőeljárás másodrendű vádlottja előadta, hogy arra lett figyelmes, hogy kiabálás van a villamoson, de meg sem fordult, hogy megnézze mi történt. Úgy volt vele, biztos L. János veszekszik a barátnőjével. Aztán pedig már csak azt hallotta, hogy a villamosvezető szólt, hogy le kell szállni.

A szerző felvétele

Állítása szerint csak akkor látta, hogy kés van L. Jánosnál, miután leszálltak a járműről. Arra viszont nem tudott ésszerű magyarázatot adni, hogy miért pofozta meg az áldozat barátját. „Megijedt, miután vészfékezett a villamos” – mondta.

D. Károly korábbi vallomását is ismertették, amiben elmondta, hogy látta a veszekedést és azt is hallotta, amikor a sértett azt mondja, hogy: „Mi van te köcsög, késsel vagy ember!”

A tárgyalás végén szembesítették egymással a vádlottakat, de ez nem vezetett eredményre. L. János fenntartotta, hogy baleset történt, B. Éva pedig azt, hogy a volt élettársa volt az, aki leszúrta Sz. Gábort.

A következő tárgyalás november negyedikén lesz. Ezen tanúkat és szakértőket hallgatnak meg, de ítélethozatalra is sor kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik