Belföld

Jakab Péter Karácsonyéknak: Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen?

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Pénteki hír, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egyeztetéseket kezdeményezett azért, hogy kiderüljön, milyen felállásban indulnak a miniszterelnöki, illetve a miniszterelnök-helyettesi pozícióért – az ellenzéki összefogáson belüli összefogással az a céljuk, hogy legyőzzék az első fordulóban kimagasló eredménnyel szereplő Dobrev Klárát. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy fogalmazott, Dobrevnek „van a legkevesebb esélye arra, hogy Orbán Viktor kihívója legyen 2022-ben”. Jakab Péter, az első fordulóban a szavazatok bő 14 százalékát kapó (így a második fordulóba be sem jutó) jelölt Facebook-oldalán üzent a Karácsony-Márki-Zay párosnak.

Amikor kiderült, hogy nem jutok miniszterelnök-jelöltként a második fordulóba, elmondtam, engem nem a helyezés érdekel, hanem az, hogy az ellenzéki összefogás stabil maradjon, a győztest pedig teljes mellszélességgel támogatni fogom. Erre most két miniszterelnök-jelölt bejelentette, hogy a második fordulóban összefognak, hogy ne a harmadik nyerjen. Ha azért fognának össze, hogy ezzel növeljék az ellenzéki szavazók számát, esetleg így bátorítsák a még bizonytalanokat, akkor üdvözölném. De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek. Függetlenül attól, hogy sikerül-e a tervük vagy sem. A vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye. Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt

fogalmazott Facebook-posztjában.

A posztra szintén Facebookon reagált Fekete-Győr András is, aki nem ért egyet Jakabbal.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is nyertek már választást a Fidesszel szemben. Karácsony azzal, hogy nem a gyűlöletre és a megosztásra építette a politikáját, képes arra, hogy nagyon sok olyan középen álló szavazót megszólítson, aki tart attól, hogy 2022 után is folytatódna a polgárháborús közhangulat. A keresztény-konzervatív Márki-Zay jelölése pedig sok kiábrándult jobboldalit biztosítana arról, hogy a Fidesz áljobboldalisága helyett végre a jobboldali értékek valódi képviseletet kapnak a jövő kormánykoalíciójában. Ha pedig egymás mellett állnak, mindkét szavazói réteggel bővülhet az ellenzéki együttműködés.

Arról, hogy Márki-Zay hogyan lett ellentmondásos figurából ellenzéki reménység, itt beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik