Belföld

Márki-Zay Péter legrosszabb eredménye Fekete-Győr András legjobbja

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Megnéztük a miniszterelnökjelölt-jelöltek választókerületi eredményeit: mindössze három olyan budai választókerület van, ahol a Momentum elnöke több szavazatot kapott, mint Jakab Péter, aki pedig a megyeszékhelyeken gyenge. A vidék nagy részét Dobrev Klára tarolta le.

0,89 és 52,23 százalék

Ez a két szám szerepel a miniszterelnök-jelölti előválasztás vidéki eredményeit bemutató grafikánk jelmagyarázatában, ami két szélsőséget mutat: a legrosszabb, illetve a legjobb szereplést. Az előbbi Fekete-Győr Andráshoz tartozik (Szabolcs-Szatmár Bereg megye 5-ös számú választókerületében kevesebb mint egy százalék szavazott a Momentum elnökére), az utóbbi Dobrev Klárához (Bács-Kiskun megye 5-ös körzetében többen voksoltak a DK jelöltjére, mint a másik négyre együtt).

A könnyebb átláthatóságért térképre tettük az egyéni választókerületek eredményeit: grafikánkon világoskék jelöli azokat a körzeteket, ahol az adott jelölt gyengébben szerepelt, és sötétkék azokat, ahol jobban. A miniszterelnök-jelöltek eredményeik szerinti sorrendben szerepelnek a térkép fejlécében, a sor tehát Dobrevvel indul, akinek a legjobb eredményét a már említett kiskunhalasi választókerületben leadott szavazatok adták, de Nógrád megye 1-es számú választókerületében, Salgótarjánban is a szavazók 49 százaléka szeretné azt, hogy ő mérje össze erejét jövő tavasszal Orbán Viktorral. A leggyengébben (vidéken) Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as választókerületében, Ózdon és környékén szerepelt, ahol a szavazatoknak mindössze a 22 százalékát hozta el. Dobrev számára (a 34,76 százalékos összeredményéhez képest) kedvezőtlenül alakult a helyzet Csongrád-Csanád 4-es számú választókerületében, Hódmezővásárhelyen (ahol Márki-Zay Péter egyéni jelöltként 80 százalék feletti eredménnyel győzött, miniszterelnök-jelöltként pedig a szavazatok kicsivel több mint felét megkapta), illetve Pest megye 2-es és 3-as számú választókerületeiben, ahol 25,7, illetve 28,3 százaléknyi voksot kapott, ez Budakeszi, Budaörs és Szentendre térsége.

Karácsony Gergely vidéken Dobrev leggyengébb választókerületében, Ózdon volt a legerősebb, ahol száz emberből átlagosan negyvenhatan rá szavaztak, és győzött az MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltje is a karlendítési botányba keveredő jobbikos alpolgármesterrel szemben. Pest megye 2-es és 3-as számú választókerületében is kimagasló eredményt ért el (a szavazatok bő harmadát kapta), de kiélezett versenyben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os számú választókerületében is rá szavaztak a legtöbben (30,25 százalék) – Jakab Péter 1, Dobrev Klára 2,5 százalékponttal maradt le tőle. A leggyengébben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi körzetében, illetve Somogy megye 2-es és Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében teljesített a főpolgármester – sorrendben a szavazatok 11,4, 11,47, illetve 12,9 százalékát kapta.

Mohos Márton / 24.hu Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András a második előválasztási miniszterelnök-jelölt vitán az RTL Klub stúdiójában

Újra Borsod 3-as körzete: Márki-Zay Pétert itt szeretné a legkevesebb ember miniszterelnöknek (5,66 százalék). Tíz százalék alatti eredményt két körzetben ért el: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös, illetve Somogy megye 2-es számú választókerületében. A saját körzetén kívül a legjobban Vas megye 3-as számú választókerületében szerepelt, ahol a szavazatok 31 százalékát kapta.

Dobrevhez hasonlón Jakab Péter is rosszul szerepelt Pest megye 2-es és 3-as számú választókerületeiben (5,96, illetve 7,19 százalékot kapott). A tíz, számára legrosszabbul alakuló választókerületből öt 1-es, ami azt jelenti, hogy jellemzően a megyeszékhelyek központi területeit magába foglaló helyeken nem szeretnék Jakabot miniszterelnöknek. A Jobbik elnöke a legjobb számokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületében tudta felmutatni – itt a szavazók 48 százaléka benne látja az ország következő vezetőjét.

Erről a körzetről riportunkat itt olvashatja:

Kapcsolódó
„Szavazok, de nem az előválasztás izgat igazán, változás kell, különben éhen döglünk”
Van-e megállapodás a Fidesz és az MSZP között? Előválasztási riport a Nyírségből, ahol talán épp az ellenzék helyi botránya miatt meglepően sokan mennek el szavazni.

A mátészalkai a választókerület egyben az, ahol Fekete-Győr András a leggyengébben szerepelt: a voksok mindössze 0,89 százalékát kapta meg. Az alacsony szavazatszám miatt grafikánkon Fekete-Győr térképe szinte hófehér, csupán Bács-Kiskun megye 6-os, Pest megye 6-os, illetve Heves megye 3-as számú választókerületeinek van valami színe – itt 5,41 és 5,97 százalék közötti eredményt ért el a Momentum elnöke. Akire tehát még a legjobb vidéki körzeteiben is csak annyian szavaztak, mint amennyi voksot Márki-Zay Péter a legrosszabb választókerületében szerzett.

Made with Flourish

Mi a helyzet Budapesten?

Dobrev Klára Budapesten 19,2 és 42,5 százalék közötti eredményeket ért el – legkevésbé az 1-es választókerületet kitevő Belvárosban, illetve az I. kerületben szeretnék őt miniszterelnöknek, leginkább pedig a XV. kerületben (és a IV. kerület a választókörzetbe belelógó pár utcájában). Dobrev Budán elég gyengén szerepelt, Pest külső kerületeiben viszont annál jobban. A főváros annyira Dobrev és Karácsony között dőlt el, hogy ahol előbbi alulmaradt, ott utóbbi nyert: így történt egész Budán, illetve a belsőbb pesti kerületekben: Angyalföldön, Zuglóban, Teréz- és Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, illetve Ferencváros belső részein.

Karácsonyt legkisebb arányban a XV. kerületben szeretnék miniszterelnöknek (de a szavazatok 27 százalékát így is megszerezte), a legnagyobb arányban pedig a XII. kerületben (illetve a II. kerület egy részén) élő ellenzékiek látják benne az ország következő vezetőjét (47 százalékuk voksolt rá).

Fekete-Győr Andrást Budapest 2-es számú választókerületében szeretnék a legnagyobb arányban miniszterelnöknek: a XI. kerület északi részén lakók 5,94 százaléka szavazott rá, minden máshol a fővárosban ennél rosszabb eredményt ért el. Mindössze három olyan körzet (a közép-budaiak) van, ahol Fekete-Győr több szavazatot kapott, mint Jakab Péter.

Made with Flourish

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik