Belföld

Kis híján összeütközött két IC vonat, gondatlansággal vádolják a két vasutast

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Vádat emelt az Egri Járási Ügyészség azokkal a vasúti dolgozókkal szemben, akiknek a gondatlansága miatt 2019 augusztusában kis híján összeütközött két Intercity egy Heves megyei vasútállomáson.

Az elsőrendű vádlott forgalmi szolgálattevői munkakört látott el a Hort-Csány vasútállomáson, így az ő feladata volt a vonatközlekedés irányítása. Ennek ellátása során észlelte, hogy az egyik váltó meghibásodott, ami miatt az általa kezelt biztosító berendezésen a vonatkozó szakmai előírásokkal ellentétes, esetleges módszereket alkalmazva kezdte el az állomáson átmenő forgalmat irányítani. Így például gombostűt szúrt a kezelőgombok és a körülötte lévő gyűrűk közé.

A Heves Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az egyik ilyen szabálytalan művelet során a váltók kitérő állásba vezérlődtek, átálltak, ezért fennállt a lehetősége, hogy így az állomásról ekkor kihaladó Intercity és az oda érkező vonat ugyanazon a vonalon szembemegy egymással.

A váltók átállásának pillanatában a másodrendű vádlott által vezetett, kihaladó IC vonat 94 méterre járt a rossz irányba lévő váltótól. A mozdony vezetője azonban csak tovább fokozta a kialakult veszélyhelyzetet, mivel az őt terhelő figyelési kötelezettségének nem tett eleget, és így nem vette észre a váltó kitérő irányba állását.

Ennek következtében már csak az azon történő haladása közben kezdhette meg a vonat gyorsfékezését, így a mozdony bekerült az állomásra érkező Intercity vonat tervezett vágányútjába, mely szerelvény ekkor a bejárati jelző előtt 52 méterrel állt.

A két szerelvény egymástól való távolsága a megálláskor 205 méter volt. A vonatkocsikban az esemény időpontjában pedig mintegy 300 ember tartózkodott. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést kért  a forgalmistára, míg a mozdonyvezetőre pénzbüntetést indítványozott. Előbbi esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik