Belföld

Mesterházy: Sokan úgy jöttek oda, hogy Klára, Klára, Klára!

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Mesterházy Attila szerint az előválasztáson fegyelmezetten, a párthovatartozás alapján szavaztak az emberek, az volt a döntő szempont, hogy melyik logó állt a név mellett.

A szocialisták egykori pártelnöke az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként indult Veszprémben, és 1821-3689 arányban alulmaradt a DK-s újonc Csonka Balázzsal szemben, aki mögött ott állt a többi ellenzéki erő is.

Itt hat vagy pontosabban öt plusz egy logóval kellett szembemennünk

– mondta lapunknak Mesterházy, aki szerint ez magyarázhatja, hogy a politikai színtéren eddig ismeretlen ellenfele majd kétszer annyi voksot kapott, mint ő. (A plusz egy logó említésével Mesterházy a Momentumra utalt, amely eredetileg a DK-val összekülönbözött Katanics Sándort támogatta volna, ám Katanics végül nem indulhatott az előválasztáson.)

Az egykori pártelnök szerint a helyben elvégzett közvélemény-kutatás azt mutatta, a 2022-es választással kapcsolatban alkalmasság és integrálóképesség tekintetében őt tartották jó jelöltnek a szavazók, Csonka – a miniszterelnök-jelöltek voksait figyelembe véve – mégis el tudta hozni az őt támogató pártokhoz tartozó szavazatokat, legalábbis azok nagy részét. Állítása szerint már napokkal korábban világossá vált, hogy ez lesz a trend Veszprémben, amit a szavazás utolsó időszakában sikerült némileg mérsékelni, de hiába volt kint az aktivistákkal végig a terepen, és hiába dobta be szimbolikusan az utolsó szavazatot, nem sikerült fordítania. Mesterházy azt is megjegyezte, hogy a körzetben összességében több szavazatot kapott, mint Karácsony Gergely.

A szocialista politikus azt tapasztalta, hogy a baloldali szavazók inkább Dobrev Kláráért lelkesedtek.

Sokan úgy jöttek oda szavazni, hogy Klára, Klára Klára!

Mesterházy szerint a DK megtudta csinálni, hogy húzónév legyen Dobrevből, amit Veszprémben a jól időzített látogatásaival direktben szavazatokra is tudott váltani. Dobrev az előválasztás alatt kétszer is járt a körzetben, Karácsony viszont a szavazási időszak előtt tartott csak egy sajtótájékoztatót a városban.

Mesterházy szerint a jelölti vita neki kedvezhetett volna, ez azonban elmaradt, mert egyik időpont sem volt jó az ellenfelének. Hozzátette, Veszprémben nagyobb ütközés és konfliktus nélkül zajlott le a kampány, így itt nem alakultak ki olyan törések, amelyek a 2022-es választás előtt megnehezítenék az együttműködést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik