Mohos Márton / 24.hu
Belföld koronavírus

PSZ: Annyi a fertőzött, hogy több helyen visszatért a távoktatás

A szakszervezet információi szerint 3-4 iskola zárt be teljesen, máshol egyes osztályok, csoportok tanulnak otthonról.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az InfoRádiónak azt mondta, több iskolában olyan sok a koronavírus-fertőzött, hogy kénytelenek voltak átállni újra a digitális oktatásra. Ez jelzés arra, hogy az oltás szükséges, de nem elégséges feltétel. Totyik Tamás közölte: ismereteik szerint 3-4 iskola teljesen bezárt és 10-15 körül van azok száma, ahol egyes osztályoknak, csoportoknak rendeltek el tantermen kívüli oktatást.

A PSZ azt szeretné, ha Ausztriához hasonlóan minden osztályt hetente legalább egyszer tesztelnének, ahol egy fertőzött diákot is találnak, azonnal lezárják az osztályt, a fertőzöttek bizonyos szintjénél pedig a teljes intézményt. Ezt teszik Ausztráliában, Új-Zélandon, ahol a karantént és a kontaktkutatást is komolyan veszik.

A szakszervezeti alelnök attól tart, nagyon nagy ára lesz,

hogy nem kellő időben, nem kellő határozottsággal lép fel a kormány, és ez komolyabb folyamatot is indíthat el, nagyobb fertőzési szintet fognak elérni az oktatási intézmények, ha a karanténintézkedéseket nem fogják megtenni.

A pedagógusok átoltottsága 80-85 százalék körül stagnál, de a 12-18 éves korosztályban csak a tanulók harmadát oltották be – tette hozzá.

Totyik Tamás azt mondta, tapasztalataik szerint a szülőket a kormány nem tudta meggyőzni az oltás biztonságosságáról. A rádió reagálást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Klebelsberg Központtól is, de még nem kapott választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!