Belföld

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt
Mélységesen felháborítja, hogy Kijev az Európai Bizottságnál megtámadja a a Gazprommal kötött szerződést.

Szijjártó Péter közösségi oldalán emlékeztetett arra, hogy hétfőn aláírták az ország gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal. A külügyminiszter ezt nagy  sikernek nevezte és jelezte, mélységesen felháborítja, hogy az ukrán kormány az Európai Bizottságnál megtámadja a szerződést. Ezért fontosnak tartotta világossá tenni az alábbiakat.

 Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg.

Ezt követően Szijjártó Péter fejedelmi többesre váltott.

Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését.

Szerinte Ukrajna hálátlan.

 Barátságtalan ez a lépés azon sok támogatás (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott.

Bekérették a nagykövetet.

A szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet kikérjük magunknak, az ukrán nagykövetet mára a Külügyminisztériumba bekérettük.

 


Az ukrán külügyminisztérium a magyar-orosz gázszállítási szerződés miatt az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság következő ülésének elnapolását kezdeményezte. Kijev csalódott, hogy Magyarország egy Ukrajnát elkerülő útvonalon történő gázszállítási szerződést kötött a Gazprom konszernnel.

Azt írták, a döntés

a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára

született, és nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik