Mohai Balázs / MTI
Belföld

Nagy számonkérésre készültek a balatoni településen, de a polgármester már előbb lemondott

Dörgicse lakossága szeptember 24-én, pénteken reggel a postaládákba szórt A4-es papírból tudta meg, hogy vezető nélkül maradt a település. A 2019-es önkormányzati választáson megválasztott polgármester az előző napon azonnali hatállyal lemondott a tisztségéről. Ugyanebből a papírlapból derült ki az is, hogy Jánó Levente távozása miatt nem tartják meg a péntek délutánra tervezett lakossági fórumot sem, pedig erre már hosszabb ideje készültek a Balaton-felvidéki faluban.

A polgármester hivatalosan családi okokkal indokolta döntését, de a helyiek közül sokan úgy vélik, hogy a valódi ok éppen az elmaradt lakossági fórum volt, amelyen kemény számonkérés várt volna a településvezetőre.

Az már régebb óta közismert volt, hogy több civil szervezet és hangadó csoport elégedetlen volt Jánó ténykedésével, és az aktuális ügyekkel kapcsolatos tájékoztatással. A csoportok nyomására az önkormányzat meg is hirdette a falugyűlést, amelyre múlt szerdáig kellett beküldeni a kérdéseket.

A 24.hu információi szerint a lakók különösen gazdálkodási kérdéseket, azaz az önkormányzat pénzügyeit és a pályázatok állását feszegették volna. A válaszok előkészítésére csütörtökön ült össze a képviselő-testület, de ezen végül csak a Jánó feladatkörét átvevő alpolgármester személyét jelölhették ki.

A polgármester időleges helyettesítésére azt a Deák Attila alpolgármestert jelölték ki, aki júliusban egyszer már szintén benyújtotta a lemondását. Deák ügyét az augusztus 16-i testületi ülésen tárgyalták. Az alpolgármester akkor a jegyzőkönyv tanúsága szerint azt mondta, „alapdolgokon kell változtatni”, és nem „az elmúlt másfél év gyakorlatát folytatni”, amennyiben ez teljesülne, és a testület szorosabb együttműködést folytat majd a polgármesterrel”, akkor továbbra is maradna a poszton.

Jánó Levente és a képviselő-testület ezek után nem fogadta el a lemondást, és megerősítette Deákot az alpolgármesteri pozíciójában.

Telefonon kerestük a lemondott polgármestert és a helyettesét: Jánó Levente készüléke ki volt kapcsolva, Deák Attila nem vette fel a telefonját, és később sem reagált a hívásunkra.

Kapcsolódó
Felhördült Dörgicse: apartmanokat építene a szőlőhegyre a fiatal Mészáros Lőrinc telekszomszédja
A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, a nyomás hatására a polgármester falugyűlést hívott össze. A 25 éves budapesti befektető egy nagyobb és több kisebb épületben szeretne szálláshelyeket kialakítani egy szőlő és szántó besorolású területen. Az aggodalmakat táplálta, hogy a terület szomszédos ifjabb Mészáros Lőrinc birtokával.

Jánó Leventét már tavaly nyáron is megizzasztották egy lakossági fórumon. Akkor azért kezdtek aláírásgyűjtésbe a dörgicseiek, mert attól tartottak, hogy a szőlőhegyen nagyobb turisztikai beruházás készülődik. Azért aggódtak, mert a terület egyik darabja Mészáros Lőrinc fiának a tulajdonában volt, a koncepció előkészületéről viszont az önkormányzat nem tájékoztatta a lakosságot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.