Belföld

aHang: támadássorozat valósult meg az előválasztást kiszolgáló infrastruktúra ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Megérkezett Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálati eredménye az ellenzéki előválasztást érintő támadások kapcsán, mely minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy támadássorozat valósult meg az előválasztást kiszolgáló infrastruktúra ellen, közölte a lebonyolítást szervező aHang hétfőn.

Mint írták, az is nyilvánvaló, hogy ezek a támadások a legfontosabb pillanatokra voltak időzítve. Felvállalták ugyanakkor, hogy lehetett volna jobban készülni ezekre a támadásokra.

A közlemény szerint a jelentésből látszik, hogy a szerverszoba-szolgáltató infrastruktúráját terhelte túl a támadás, ami ellen más konfigurációval sem tudtak volna semmit tenni (hiszen a rendelkezésükre álló – legnagyobb csomag – sávszélességének többszörösét továbbították a szerverek felé), emellett rendszereik eredetileg tervezett kapacitása bőven kiszolgálta volna az előválasztás megvalósítását.

A jelentés összegzésében azt írják,

  • kijelenthető, hogy a rendszer a nem tervezett hálózati terhelés miatt nem tudott kiszolgálni.
  • Támadási minták tapasztalhatóak a forgalomban, de ezek egyike sem hálózati túlterhelés, sokkal inkább a kiszolgálók és az alkalmazás sérülékenységeit letapogató próbálkozások voltak.
  • A megnövekedett forgalom, melynek 41%-a nem rendeltetésszerű volt, valamint a szerverek internetkapcsolatának alulméretezése és a belső szinkronizáció hiányának együttese okozta a leállást.

Az aHang a teljes jelentést megküldte a nyomozó hatóság részére is, illetve teljes terjedelemben elérhetővé tették a nyilvánosságnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik