Getty Images
Belföld

Októbertől igényelhető a zöld-csok, itt vannak a részletek

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára, olvasható Novák Katalin szombati közleményében.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is. A részleteket tartalmazó kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett, október 4-én induló, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Program keretében maximum 2,5%-os kamat mellett és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához.

Novák Katalin megjegyzi, a kormány jelenleg is kamattámogatást ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel. Így nekik – 2 gyermek esetén 10 millió, 3 vagy több gyermeknél 15 millió Ft hitelösszegig – csak maximum 3%-os kamatot kell fizetniük, az e feletti részt az állam átvállalja.

A kormány számára kiemelten fontos ugyanakkor, hogy a többgyermekes családok a zöld otthonhoz kapcsolódó finanszírozáshoz a lehető legjobb feltételekkel jussanak hozzá. Ezért azok a gyermekes szülők, akik új, zöld otthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöld Otthon Program keretében valósítják meg, az említett 10/15 millió Ft-os összegig – CSOK igénybe vétele esetén – a 2,5%-os maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra

– áll a közleményben.

A zöld otthonok megteremtéséhez kapcsolódó finanszírozás célja, hogy még több energiatakarékos otthon épüljön a magyar családok számára, tette hozzá a miniszter. A kedvezményes kamatozású konstrukció október 4-től érhető el a hazai hitelintézeteknél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!