Belföld

Tíz évvel súlyosabb büntetést kapott az élettársát halálra kínzó nagykereki férfi

police.hu
police.hu

Tizennyolc év fegyházra súlyosította a Debreceni Ítélőtábla annak az 57 éves nagykereki férfinak a büntetését, aki módszeresen halálra kínozta a pszichés problémákkal küzdő párját Nagykerekiben. Ez azt jelenti, hogy Z. József kereken tíz évvel súlyosabb büntetést kapott, mint idén februárban elsőfokon.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy a táblabíróság tanácsa az orvosszakértő meghallgatása után, tanácsülésen változtatta meg a törvényszék korábbi ítéletét.

Z. József bűncselekményét halált okozó testi sértés helyett különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssé minősítették át, ez pedig már lényegesen súlyosabb büntetéssel is jár. Az ügyész azt szerette volna elérni, hogy a védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére való elkövetést is állapítsák meg a vádlottnál, de a tanács nem látott indokot az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására.

Az elvált férfi hosszú évek óta egyedül élt egy helyi családi házban, és a vádirat szerint sem a közeli hozzátartozóival, sem pedig a szomszédaival nem tartotta a kapcsolatot. 2019 végén ismerkedett meg a 38 éves egyedülálló nővel, aki rövid idő után hozzá is költözött.

Az alacsony termetű, vékony testalkatú, gyenge fizikumú nő pszichés betegséggel küzdött, amiről a férfi is tudott. A férfi gyakorlatilag semmibe vette a nőt és az erőszakos, öntörvényű, saját érdekeit és szabályait előtérbe helyező életmódja rövid időn belül meghatározóvá vált kapcsolatukban. A férfi a kívülállók  számára is jól érzékelhetően folyamatos kontroll alatt tartotta az asszonyt. Olyannyira, hogy egyedül alig közlekedhetett a településen.

Év elejétől még agresszívabbá vált a férfi, rendszeresen és durván puszta kézzel verte a nőt. Február 18. és február 20. között puszta kézzel, és egy szúró eszközzel olyan durván bántalmazta az asszonyt, hogy 45 különböző sérülés keletkezett a teste különböző pontjain. Az asszony fején okozott sérülések jelentős mennyiségű és hosszú idejű vérzéssel jártak. A nő a férfi kitartó és durva bántalmazásába halt bele.

Z. József az utolsó szó jogán sem ismerte a bűncselekmény elkövetését. Azt mondta, hogy nem ölte meg a nőt, és felmentését kérte. A táblabíróság szerint azonban teljesen nyilvánvaló, hogy ő végzett a nővel. Súlyosított a minősítésen és 18 év fegyházra emelte a büntetését. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik