Belföld

PDSZ: A tanárok béremelése helyett a megfélemlítésükre megy a pénz

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A szakszervezet szerint a kormány téved, ha azt hiszi, korbáccsal oldja meg a problémákat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen! oldalon számol be arról a határozatról, amely szerint 2022-től évente csaknem egymilliárd forint szán a kormány a tanárok „komplex ellenőrzésére”.

A döntés tavaly tavasszal megszületett, egy héttel azt követően, hogy március 13-án Orbán Viktor bejelentette, zárnak az iskolák,  átállnak a digitális oktatásra. Nem verték nagy dobra.

A PDSZ furcsállja, hogy ehhez képest csak idén szeptemberben – miután a szakszervezet nyilvánosságra hozta felmérését a nélkülöző pedagógusokról – derült ki, a rendelet alapján, a „komplex ellenőrzés” keretében gyakorlatilag bármelyik intézmény bármelyik pedagógusát vegzálhatják.

A szakszervezet azt is sérelmezi, hogy erről senki nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, a szakszervezetekkel. Arról sem esett szó, hogy erre csaknem egymilliárd forintos éves keret van. 

Máig nem tudni, mit takar az évi egymilliárd forintos ellenőrzési forma, mert a kormány nem tartja fontosnak, hogy az érdekelteket tájékoztassa az ellenőrzés szempontjairól.

A PDSZ szerint cinikus dolog ismeretlen célú, tartalmú, megfélemlítő ellenőrzésekre pénzt költeni, amikor a kormány nem képes

  • régi adósságát, a bérrendezést végrehajtani,
  • felkészíteni az intézményeket a digitális tanrendre,
  • bevezetni a veszélyhelyzeti protokollokat.

A kormány téved, ha azt hiszi, korbáccsal majd megoldhatja a problémákat. A PDSZ ezt nem fogja tűrni: a gondokat nem ellenőrzéssel és retorziókkal lehet megoldani, hanem azonnali bérrendezéssel, a munkakörülmények javításával és a szakmaiság haladéktalan visszaengedésével az oktatásba.

A szakszervezet elégtelennek tartja, hogy a fideszes Fürjes Balázs államtitkár a minap béremelést sürgetett (még a választások előtt), úgy vélte, kampányígéret helyett a kormánynak lépnie kell.

Kapcsolódó
„A tantestületekben sokan elkezdtek mást tanulni: cukrásznak, műkörmösnek, asztalosnak készülnek”
Egy győri pedagógus nem hajlandó elkészíteni az életpályamodell által rákényszerített portfóliót. Döntésével nincs egyedül: sok tanár mára inkább más munkalehetőség után néz, mivel 2022-ben portfólió hiányában elköszönhetnek a közalkalmazotti státuszuktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik