Belföld

Közleményben szólt vissza a Fidesz az előválasztással kapcsolatos ellenzéki vádakra

24.hu / Marjai János
24.hu / Marjai János

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljuttatott közlemény egészen pontosan így szól:

Saját bénázásukat ne kenjék másra!

Az előválasztás technikai rendszere szombaton omlott össze, a szervezők szerint az első órákban rendben zajlott a szavazás, ám délelőtt fél tíz körül már több helyről jelentettek problémát. A tabletek hibaüzeneteket jeleztek, majd elkezdett leállni a hivatalos oldal is. A szervezők délelőtti közleményükben azonban még azt közölték, hogy „a váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére”.

Szombaton kora délután aztán azt közölték, hogy a szavazás csak hétfőn tud újraindulni. Mint írták, minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztek az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. E szerint reggel 6 óra és délelőtt 10 között ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét.
Szerintük „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák”, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett. Hozzátették, az azonnali folytatás „a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat” hordozna.

A hat ellenzéki párt szombaton közösen adott ki közleményt, ebben többek között arról írtak, „a hatalom emberei megijedtek” attól, hogy az emberek szombat reggel tömegesen akarták kinyilvánítani a véleményüket, és tömegesen kívántak hitet tenni a változás mellett. A közleményben azzal vádolták a jelenleg kormányzó politikai erőt, hogy ők indítottak támadást az előválasztás informatikai rendszere ellen. Azt írták:

A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát, a beavatkozás elhárítása után újult erővel folytatjuk a munkát. Hogy odafent még jobban megértsék, nyomatékkal üzenjük: Stop, Orbán!

A tervek szerint a szavazás szeptember 20-án hétfő reggel 7-kor folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik