Belföld

MOK: túlzás volt bilincsbe verni a hálapénzes orvosokat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Kincses Gyula levelet írt az országos rendőrfőkapitánynak.

Levelet írt Balogh János országos rendőrfőkapitánynak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, miután a minap bilincsben vezettek el két orvosnőt, amiért a gyanú szerint hálapénz fogadtak el – írja a MedicalOnline. Kincses Gyula emlékeztetett rá, a MOK Országos Elnöksége természetesen továbbra is kiáll a hálapénz felszámolása, büntethetősége mellett, egyetért a szigorú, alapos, jogszerű eljárásokkal.

A MOK elnöke levelében ugyanakkor – hivatkozva a Rendőrségről szóló törvényre – kérte, hogy az eljárásokat a jövőben csak arányos eszközökkel, az emberi méltóságot nem sértve, a felesleges megalázást kerülve folytassák le. Kincses Gyula felidézte, a törvény szabályozza az „arányosság követelményét”.

Miután a két kolléganő esetében nem kellett erőszakos cselekménytől, fizikai ellenállástól tartani, a bilincs alkalmazásának célja kizárólag az elrettentés, illetve a nyilvánosság felé való demonstrálás, a példastatuálás lehetett.

A kamara elnöksége gyakorlatilag két konkrét dolgot kért az országos rendőrfőkapitánytól.

  • A jövőben a rendőrök tekintsenek el a feleslegesen megalázó, megszégyenítő intézkedésektől.
  • Lépjenek fel a hálapénzt adók ellen is, kapjon nyilvánosságot a vesztegetők elleni fellépés is.
Kapcsolódó
Elfogtak a rendőrök két, hálapénzt elfogadó budapesti főorvost
Kétszáz üres borítékot találtak a kórházban dolgozó orvosok rendelőiben. Egyikük sem tett vallomást a gyanúsítotti kihallgatás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik