Belföld

Felmentették Kiss Elemér volt minisztert, az akkori helyettes államtitkár, Kodela László pénzbüntetést kapott

Pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla a Medgyessy-kormány volt helyettes államtitkárát, Kodela Lászlót. A Budapesti VIII. kerületi Ügyészség még 2015 márciusában emelt vádat a hivatal helyettes államtitkára, továbbá egykori minisztere, Kiss Elemér ellen hűtlen kezelés miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a megismételt eljárásában a két jogász végzettségű vádlottat felmentette az ellenük felhozott vádak alól. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben Kodelát, mint tettest, az egykori minisztert pedig, mint bűnsegédet bűnösnek mondta ki hűtlen kezelésben, és ezért őket 600 ezer, valamint 525 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte.

A vád szerint Kodela cége képviseletében eljárva indokolatlan szerződést kötött 2018 júniusában az akkor ügyvédként tevékenykedő volt miniszterrel, azért, hogy az a Közlönykiadó Kft. tulajdonába kerülő kehidakustányi ingatlanhoz kapcsolódóan tervezett konferencia turizmus projekt megvalósításához jogi segítséget nyújtson.

Ez a szerződés 2010. november 30-ig volt hatályban, melynek ideje alatt a volt helyettes államtitkár a vagyonkezelői kötelezettségét megszegve, szükségtelenül 4 millió 200 ezer forint kifizetését engedélyezte a vádlott társa számára, aki a vádirat szerint nem a szerződésének megfelelően járt el.

Az ügyészi és védelmi fellebbezések folytán harmadfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta Kodela 600 ezer forintos pénzbüntetését, a volt minisztert, Kisst azonban felmentették az ellene emelt vád aló, mert azt állapították meg, hogy a megkötött szerződéshez kapcsolódóan valós ügyvédi tevékenységet folytatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik