Belföld

Nem megy el a vizsgálóbizottság ülésére a fideszes polgármester, hogy elárulja, honnan lett pénze a bakonyi birtokaira

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Rogán Antal utódja látványos vagyongyarapodását tisztázták volna, de Szentgyörgyvölgyi Péter pont nem ér erre rá.

Csütörtök délután került szóba a belvárosi önkormányzat ülésén a kerület fideszes polgármesterének hirtelen vagyongyarapodása, amiről a hét elején a 24.hu számolt be.

Kapcsolódó
Bakonyi földesúr lett Rogán Antal utódja, csak az nem látszik, honnan volt rá pénze
Megduplázta földbirtokait az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi Péter, ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatait átböngészve nem találni a közel 30 hektár pénzügyi fedezetét.

Ennek a lényege röviden az, hogyha évekre visszamenően megnézzük Szentgyörgyvölgyi Péter vagyonnyilatkozatait, abban nem található meg a nyoma, hogy miből vásárolt magának mintegy 30 hektárnyi földet a Bakonyban. Ez ugyanis jelentős, több tízmilliós költség, ám ez kiadásként nem jelenik meg Rogán Antal utódjának vagyonbevallásában. Hónapok óta próbáltunk választ kapni kérdéseinkre, de érdeklődésünkre június óta nem kaptunk semmilyen reakciót a Belvárostól. Kedd este a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott rövid nyilatkozatot Szentgyörgyvölgyi Péter, amelyben ugyanakkor egyetlen érdemi részletet nem tisztázott, de a maga részéről lezárta az ügyet.

A tegnapi önkormányzati ülés előtt a fideszes többségű testület ellenzéki tagjai kezdeményezték, hogy a vagyonnyilatkozati bizottság vizsgálja meg Szentgyörgyvölgyi Péter vagyongyarapodását a jövő héten a Belvárosban. A csütörtöki ülésen épp ezért a Momentum képviselője, Szigeti Flóra érdeklődött a polgármesternél, hogy elmegy-e az ülésre.  A válasz (a felvétel végén hallható a 15. perctől) ez volt:

A meghívót nem kaptam, de kedden-szerdán nem fogok ráérni

– kezdte Szentgyörgyvölgyi Péter. A polgármester azzal folytatta, hogy szeretné lezárni az ügyet, mert „én mindent pontosan, aprólékosan leírtam”, szerinte amúgy akkor lenne valós ez a probléma, hogyha valamit nem vallott volna be a nyilatkozatában a vagyonelemei közül. „Nyilatkoztam, elmondtam, mit gondolok a dologról, ezt vagy tudomásul veszik, vagy nem.” Ezután rátért, hogy a vagyonnyilatkozatával és a bakonyi földjeivel kapcsolatos érdeklődés mögött valójában pusztán pártpolitikai érdekek állnak. „A baloldal most egy jól működő kerület vezetését támadja, de talán ezt nem így kéne megoldani ezt, nem így kéne ezt a harcot megvívni. Lesz majd önkormányzati választás és akkor majd a szavazók döntenek” – fejezte be válaszát. (Helyesbítés: cikkünk első változatában a linkelt, rossz minőségű videófelvétel alapján azt írtuk, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter megkapta a meghívót, de a belvárosi polgármester jelezte felénk, hogy nem kapta meg. Elmenni ugyanakkor továbbra se fog – leveléből legalábbis erre lehet következtetni.)

Szigeti Flóra azt mondta a 24.hu-nak az ülés után, hogy „azt a kérdést szerettük volna a polgármesterhez intézni, hogy milyen jogcímeken szerezte a vagyonát, és honnan származó jövedelemből. Ahhoz, hogy ismét legyen bizalom a politikusokban és a politikában, elengedhetetlen, hogy átlátható legyen a választott politikusok vagyongyarapodása.”

Az ügyben korábban már a Momentum rendőrséghez fordult, az MSZP pedig a fővárosi közgyűlésben is indítana vagyonosodási vizsgálatot Szentgyörgyvölgyi Péter ügyében.

A belvárosi polgármester földjei kapcsán Martin József Péter, a Transparency Internatonal Magyarország ügyvezetője a hazai vagyonnyilatkozati rendszer általános problémájáról beszélt a Klubrádióban. Nincs „aki ellenőrizze, hogy a feltüntetett adatok helytállóak-e, ha pedig kiderül valamilyen visszásság, például mert az érintett nem elég körültekintően csalt, akkor annak nem lesz szankciója. A jogállami fordulat abban állna Magyarországon, ha a hatóságok végeznék a dolgukat, merthogy ma az ügyészség többnyire nem emel vádat a kormányhoz köthető ügyekben.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik