Belföld

Elmagyarázta a fideszes politikus, miért mutatott be az ARC-kiállításon

Nem az LMBTQ-közösségnek, hanem kizárólag Barabás Richárd alpolgármesternek mutattam be

– magyarázta a 24.hu-nak Junghausz Rajmund, Újbuda fideszes önkormányzati képviselője, hogy miért fotózta magát feltartott középső ujjal az ARC-kiállításon, amely az idén éppen a XI. kerületben, a Bikás parkban kapott helyszínt a plakátok felállításához.

A képviselő bemutatós Facebook-posztja csütörtökön bejárta a sajtót.

Újbuda nem a privát homokozód, nem arra való az önkormányzat, hogy a szexuális orientációddal szórakoztasd a választókat.

A képhez fűzött megjegyzéséből Junghausz szerint egyértelmű volt, hogy az üzenet az alpolgármesternek szólt, ugyanakkor a képviselő elismerte: a direkt megválogatott sértő szavak mégis félreértésre adhatnak okot. Nem számított arra, hogy a bejegyzés országos nyilvánosságot kap, ezért szerinte a megfogalmazásban nincsenek benne azok a részletek, amelyeket egy kívülállónak is tudnia kellene ahhoz, hogy megértse az indulatos bejegyzés hátterét – tette hozzá.

Junghausz elmondása szerint Barabás Richárd alpolgármester rendszeresen hoz a kerület nevében vagy a kerület egészét érintően olyan döntéseket, amelyekről a testület nem szavazott. Ilyen volt például a szivárványos zászló kitűzése is. Erről – mint mondta – szintén csak érintőlegesen tett említést a Facebook-posztjában, és kifejezetten javára írta László Imre DK-s polgármesternek, hogy a zászlót idő előtt leszedette az épületről. Junghausz szerint korábban még a székely zászló sem kerülhetett ki az önkormányzat épületére testületi állásfoglalás nélkül.

A fideszes politikus közölte, a focistadion közönségét két csoportra, rasszistákra és szivárványosokra osztó plakát ügye is hasonló. (Junghausz a Hun-Hun 0-0 címet viselő kép előtt készítette az ominózus fotót.) A képviselő szerint Barabás döntése nyomán ez a plakát kapja majd a kerület különdíját, ám testületi döntés erről sem született. Junghausznak ráadásul lesújtó a véleménye az alkotásról, szerinte a plakáton ábrázolt leegyszerűsített formában nem létezik megosztottság a magyar futballközönségben.

A hivatalosan pénteken nyíló ARC a jelek szerint nemcsak a fideszes képviselőből váltott ki heves reakciót, a baloldali támogatással megválasztott, de pártjából, a DK-ból az év elején kilépett Rádi Károly is a Facebookon fakadt ki a kiállítás megtekintése után:

Ettől tényleg agyf@szt kaptam! Eljutott erre a szintre ez az ultraliberális világ… Nem jó ez így! És nem azért nem jó, mert a homoszexuálisok ne szeressék egymást. Dehogynem, szeressék, otthon a négy fal között. Közlekedjenek az utcán ugyanúgy, ahogy mindenki más. Nem a homoszexuálisokkal van a probléma, hanem a divatbuzikkal és azokkal, akik ennek teret adnak. Ez az ARC- kiállítás nem más, mint a normális társadalom arcul csapása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik