Belföld

Kocsis Máté: Egy napon is lehet országgyűlési választás és népszavazás

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A népszavazás nagyszerű dolog, minden alkalom fontos, amikor a magyarok véleményt nyilváníthatnak – mondta Kocsis Máté a Magyar Nemzetnek adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy a Párbeszéd módosítaná a választási törvényt, hogy megtarthassák a Fudan Egyetemről tervezett népszavazást is.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ez lehet egy országgyűlési vagy önkormányzati választás, vagy egy népszavazás, de ide sorolná a nemzeti konzultációt is, aminek ugyan jogi relevanciája nincs, de Kocsis szerint a politikai jelentősége meglehetősen nagy.

Ebből a megfontolásból – és a költségtakarékossági szempontok miatt is – van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással

– vélekedett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság átengedte Karácsony Gergely főpolgármester a Fudan Egyetemről szóló népszavazási kérdését, mégpedig ellenszavazat nélkül. A kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Orbán Viktor pedig július végén jelentette be, hogy ötkérdéses népszavazás kezdeményez a kormány. A kérdések a következőek:

  1. Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön,  hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemi átalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik