Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Belföld

Benkő Tibor válaszolt az Orbán római útjáról kérdező Hadházynak

Hadházy Ákos augusztus 30-án írt Benkő Tibor honvédelmi miniszternek azzal kapcsolatban, hogy augusztus 26-án este a Magyar Honvédség 607-es sz. Falcon 7X típusú repülőgépe Rómában. A képviselő levelében emlékeztetett, hogy

előtte – még Bosznia ill. az Adriai-tenger felett – nagyjából Brac szigete felett a transzpondert egy időre kikapcsolták – vagy egyéb (pl ads-b) jeladó berendezés teljes vagy részleges kikapcsolásának lett a következménye, hogy a repülési útvonalakat naplózó nyilvános internetes oldalak számára „láthatatlan” lett a repülőgép. Ezt megelőzően a légijármű jelentősen veszített az utazómagasságából és azt csak a jeladó ismételt bekapcsolása után érte el ismét.

Mint írta, az augusztus 28-i visszaúton is hasonló dolog történt, akkor nagyjából Zadar felett kapcsolták ki a Falcon X7 jeladót süllyedés után, majd amikor újra
visszakapcsolták, a gép folytatta az útját Budapest felé.

Hadházy a következő kérdésekkel fordult a honvédelmi miniszterhez:

  • Kik utaztak a repülőn oda-vissza és milyen céllal? Volt-e a repülőn kiskorú személy?
  • Történt-e a két repülőút során olyan műszaki-technikai jellegű probléma, ami a transzporder/egyéb jeladó adattovábbítását akadályozta, működésének a kiesését okozhatta? Ha nem, akkor miért és kinek az utasítására lettek kikapcsolva a jeladók?
  • Leszállt-e a repülőgép Horvátországban az oda- és visszaút során, s ha igen, akkor mi célból? Ha utascsere történt, kik voltak az érintettek?

Benkő Tibor kedden válasolt a független képviselőnek, szúrta ki a 444. A miniszter többek közt azt írta:

a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény alapján „a honvédségi légijárművön tartózkodó személyekre vonatkozó úgynevezett utaslista nem lehet nyilvános, így azok tartalmát ebben a formában nem áll módomban az Ön rendelkezésére bocsátani”.

Benkő hozzátette, hogy „nem jelentették a válaszjeladók meghibásodását, azok a technikai paraméterekben meghatározott módon folyamatosan működtek. Működés-kiesés nem történt és kikapcsolására az Ön feltételezésével ellentétben, nem került sor.”

Végül azt közölte a képviselővel, hogy „képzett és gyakorlott pilótaként pontosan tudja, hogy az Ön által hivatkozott portálok által közölt információk nem képeznek hivatalos adatot az egyes repülések nyomonkövetésére, mivel azok nem ellenőrzött légihelyzetképen alapulnak”.

Mindezek alapján a katonák meggyanúsítását keltő kérdését, valamint az internetes közösségi oldalán tett állítását visszautasítom

– fogalmazott.

Orbán Viktort a 444 egyik olvasója fotózta le augusztus végén egy római étterem teraszán, ezt követően sajtófőnöke jelezte, hogy a miniszterelnök a világ katolikus törvényhozóinak éves konferenciájára utazott. Ahogy arról a 24 nemrég beszámolt: komoly szervezőmunkára lehetett szükség ahhoz, hogy  Orbán több kormánypárti politikussal együtt eljusson Rómába a katolikus törvényhozók éves találkozójára. A csapatot ugyanis több helyszínen szedte össze a kormánygépként használt HM Dassault Falcon 7X.

Ajánlott videó