Belföld

A polgármester háza okozza a bringakörutas gondokat – állítják az ingatlantulajdonosok

24.hu
24.hu
Zánkai és szepezdi ingatlantulajdonosok szerint a bringások okozta balesetveszély a fő ok, amiért más nyomvonalat támogatnak.

Pár hete jártunk Zánkán és Balatonszepezden, ahol két, egymásra mutogató község vitája miatt egy helyben toporog a balatoni bringakörút felújítása. A két falu szerves egységet alkot az útvonal szempontjából, viszont a meglévő nyomvonal sok tekintetben nem jó, például akad benne egy olyan emelkedő/lejtő, ami felfelé elég izzasztó, lefelé viszont erős lejtés után torkollik a forgalmas 71-es főútba.

Videónkban bemutattuk a főbb álláspontokat, ám a hűvös kora szeptemberi hétfőn nem találtunk olyan személyt a helyszínen, akit zavarnának a kerékpárosok a jelenlegi nyomvonalon, a zánkai Dózsa György, illetve a szepezdi Halász utcában. Hétfőn azonban jelentkezett a 24.hu-nál három, környékbeli ingatlantulajdonos, Kőszeghy Kolos Zánkáról, valamint Nyilánszky Mihály és Tánczos Róbert Balatonszepezdről, hogy közös nyilatkozatban vázolják azok véleményét, akik a parthoz közeli nyomvonal ellen vannak.

Kapcsolódó
Nehezen lesz bringaút, mert egymásra mutogat két balatoni falu
Két szomszédos település nem tud megegyezni a balatoni bringaút nyomvonaláról. Bejártuk a kérdéses szakaszokat és beszéltünk azokkal, akiknek közük van a patthelyzethez.

Szerintük az egyik nyomvonalverzió, ami a 71-es főút mellett vezetne, és nem menne le a parthoz, azért nem részesül Zánkán képviselő-testületi támogatásban, mert a polgármester háza előtt menne. A videó készítése közben ugyanakkor ezt a szóbeszédet cáfolta nekünk Filep Miklós községvezető. A levelet író három ingatlantulaj szerint „a strandok bejáratainál és a nyomvonalon létrejövő balesetveszély” az egyik ok, amiért nem támogatják a mostani, parthoz közeli vonalvezetést.

Ki is javítják Filep polgármestert, miszerint a domboldalban futó alternatív nyomvonal – ami elől az útvonalról tárgyaló Magyar Kerékpárosklub sem zárkózik el –, nem 2 kilométerre, hanem pusztán 300 méterre van a parttól (a Google Maps térképén megtekintve valahol a kettő közt van az igazság, 300–800 méter közötti távolságban tekernének a parttól a bicajosok). A három ingatlantulajdonos szerint

a személyesen érintett zánkai polgármester és testülete kivételével minden más szereplő – a szepezdi testület, a teljes szepezdi lakosság, a szepezdi és a zánkai nyaralótelepek – egyetért a kormánybiztos elvi döntésével, hogy a 71-es fölött kell tartani a nyomvonalat Balatonakali és Révfülöp között.

Ezzel Révész Máriuszra, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztosra, a bringakörút felújítási projektjének egyik felelősére utaltak, aki érdekes módon ennek a szöges ellentétét írta egy levélben még márciusban.

Kőszeghy Kolos, Nyilánszky Mihály és Tánczos Róbert végül arról ír, hogy a zánkai testület elfogadott egy olyan nyomvonalat, ami elkerülné a parti utat a nyaralóteleppel egyetemben, sőt a polgármester házát is, viszont kétszer is átszelné a vasutat és a 71-es főutat. A határozat dacára a nyomvonal jelenleg még a régi, parti úton vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik