A következő élő közvetítés része Az elszámoltatás után 200 ezres minimálbért, négynapos munkahetet ígérnek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek

Fekete-Győr András: Az emberek egy Hadházy Ákost akarnak a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Hogyan lehetne Magyarország tisztább, azaz kevésbé korrupt hely a jelenleginél? – ezzel a témával folytatják a szünet után. Van-e értelme elővenni az elszámoltatás kérdését? – kérdezi Simon András.

Ez az egyik legfontosabb kérdés – mondja Karácsony. A jelenlegi rendszer lényege a közpénzáramlás, ha fel akarjuk számolni ezt a rendszert, akkor el kell zárni a közpénzcsapokat. „Ezt a rendszert a pénzt tartja egyben, vegyük hát el a pénzt.” Karácsony hozzáteszi: népszavazással kell az új alkotmányt megerősíteni, ugyanakkor szerinte kreatívnak kell lennie a jelenlegi kormány által kötött szerződések, közbeszerzések felmondásakor.

Fekete-Győr visszatérően tegezi a nézőket. Felsorolásba kezd: büntethetővé tennék, ha valaki hazudik a vagyonnyilatkozatban, csatlakoznának az európai ügyészséghez, és elindítanák a felcsúti pert. Hozzátette: az emberek egy Hadházy Ákost akarnak a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének, ezért támogatják őt Zuglóban az MSZP-s Tóth Csabával szemben.

Dobrev Klára: aki lopott, annak börtönbe kell kerülnie. „Ha nem öljük meg a korrupciót, akkor a korrupció öli meg az új kormányt” – mondta. Arról is beszélt, hogy

akár egyszerű többséggel is módosítani kell a kétharmados szabályokat, és ki kell mondani, hogy az alaptörvény alkotmányellenes. Szerinte ha erre nem lenne lehetőség, akkor a huszadik század legszörnyűbb törvényeit sem lehetett volna hatályon kívül helyezni, hiszen azokat is a formai szabályoknak megfelelően hozták.

A DK politikusa azt is mondta, számára nem fog gondot okozni Moszkvában és Pekingben keményen tárgyalni a paksi szerződés és a Fudan-megállapodás felmondásáról.

Jakab Péter azt mondta: az elszámoltatás részleteit azért nem tárják még fel, mert az a Fidesznek lenne jó, de „a lopott pénz vissza kell venni, a mentelmi jogot el kell törölni.”

Márki-Zay Péter örül annak, hogy ekkora egyetértés van az elszámoltatás ügyében. „Fel kell szabadítani a rendőrséget” – mondja annak kapcsán, hogy Hódmezővásárhelyen eddig több mint húsz feljelentést tettek, de ezeket szőnyeg alá söpörték. Szerinte a vádalkuval el fognak jutni a főbűnösökig, és „egy lefejezett Fidesszel már könnyű lesz.”

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik