Belföld

Zacher Gábor: Ezek a szerek úgy változtatnak meg bennünket, hogy nem tudunk beleszólni a változás folyamatába

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI

Zacher Gábor toxikológus is szerepel abban a legújabb BRFK -s drogprevenciós kampányban, amiben a droghasználat veszélyeire figyelmeztetik a fiatalokat.

„Ezek a szerek, és tök mindegy, hogy milyen szerről van szó, egyetlenegy dolgot csinálnak velünk: megváltoztatnak bennünket. És úgy változtatnak meg bennünket, hogy magába a változás folyamatába már nem tudunk beleszólni, s erről szól ez a történet” – fogalmazott a rövidfilmben a toxikológus, melyben a fogyasztásra rávett fiatal mellett a nagyon mélyről visszajövő színész, Szabó Győző is szerepel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya a Bűnmegelőzési Osztállyal egy merőben új drogprevenciós prezentációt készített két évvel ezelőtt a gyerekek, a szülők, és a pedagógusok bevonásával.

A BRFK a rendőrség honlapján azt közölte, hogy az új drogprevenciós program szakított a régi megelőzési eszközökkel, és teljesen új koncepciót dolgozott ki „A SZER ami megváltoztat” megelőzési kampánnyal. Interaktív módon vonták be a kampányba első körben a szülőket, az üzenet becsatornázásához pedig olyan közismert emberek szólították meg a felnőtteket, mint például a fentebb idézett Zacher és Szabó. De olyanok is a kampány mellé álltak, akik közvetlen érintettek, s átélték, hogy milyen tragédiát képes okozni a drog.

A Klebelsberg Központ közreműködésével 199 általános és középiskolában tartottak drogprevenciós prezentációt a szülői értekezleteken, a 259 előadáson pedig 49 kiképzett rendőrségi előadó vett részt. Ezzel az előadássorozattal pedig több mint 11 ezer szülőt értek el. A mostani mozivetítésen közel 400 középiskolásnak arra is lehetősége nyílt, hogy megnézhesse a Toxikoma című filmet, és beszéljen a főszereplőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik