Belföld

BKV: Fiatalabb buszflotta=kisebb karbantartási igény

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A BKV állítja, sosem ad ki forgalomba balesetveszélyes buszt és a flottát is folyamatosan frissítik. Csak pénz legyen rá.

Közleményt adott ki a BKV, miután a Fővárosi Kormányhivatal azonnali hatállyal megtiltotta a BKV 13 autóbuszának és 5 trolibuszának közúti közlekedését műszaki hibák miatt. Mindez azután történt, hogy a kormányhivatal szeptember 6-án és 7-én is ellenőrzést tartott négy BKV-telephelyen, ahol a 46 vizsgált jármű 40 százaléka volt alkalmatlan fékhibák, kormányhibák, futóműhibák miatt. A BKV délután közölte:

A BKV-nál minden üzemkezdet előtt megtörténik a járművek ellenőrzése és karbantartása. Forgalomba csak olyan jármű kerül, amely megfelel a hatósági szabályoknak és nem veszélyezteti a közlekedés biztonságos fenntartását.

Kapcsolódó
BKV járműveket vizsgált a kormányhivatal, 40 százalékukat alkalmatlannak találta a közlekedésre
13 busz és 5 trolibusz közúti közlekedését meg is tiltották.

A cég szerint a kormányhivatal akkor ellenőrizte a garázsokat, amikor „éppen a megszokott, üzemkezdet előtti éjszakai karbantartás, valamint a járművek ellenőrzése zajlott”. 13 buszt és trolit találtak rossz állapotban, a BKV szerint elvégzik a forgalomba helyezésükhöz szükséges feladatokat.

A problémás buszok 16-33 évesek, a BKV utal rá, hogy a flotta a fiatalítások ellenére is el van öregedve, egyes buszok csak napi karbantartással adhatók forgalomba. Szerintük ez nem jelenti azt, hogy „balesetveszélyes, az utasokra vagy a közlekedés biztonságára veszélyes járművek kerülnek ki a forgalomba”. Hozzátették, a források függvényében folyamatosan cserélik le az öreg buszokat.

Karácsony: 500 új buszt is vehetett volna Budapest

Késő délutánra Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is reagált a kormányhivatali vizsgálatra a Facebookon. Válaszában pontról pontra végigveszi, miért meszelhetett el a hivatal 960 buszból 13-at, valamint 140 troliból ötöt.

Szerinte a kormány hozzájárulásának elmaradása miatt nem tudtak új trolikat venni az Európai Beruházási Bank pénzéből. Aztán pályáztak a Zöld Busz nevű kormányzati programra, ahol Budapestet kizárták. Az uniós helyreállítási alapból is korszerűsítették volna a flottát, de a kormány az egész pénzről lemondott, mivel az Európai Unió szigorúan ellenőrizte volna, mire költik a forrásokat. Végül azt írja, hónapok óta várnak rá, hogy a kormány reagáljon egy hitelkérelemre, amiből 120 új buszt vehetne a főváros. Karácsony hozzátette:

Egyébként itt jelezném a Kormányhivatalnak, hogy nem 18 buszt kellene lecserélni, hanem 380-at, amelyet szívesen meg is tettünk volna a fent említett alkalmak egyikén vagy például akkor, ha a kormány nem vérezteti ki a fővárost az iparűzési adó elvonásával. Abból a pénzből ugyanis nagyjából 500 új buszt vehettünk volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik