Belföld

A polgármester szerint maradnak a borzasztó állapotok a Szigetcsúcsnál, lezárhatják a szabadstrandot

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A polgármester szerint maradnak a borzasztó állapotok a Szigetcsúcsnál, lezárhatják a szabadstrandot

Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere szerint a Szigetcsúcs területén jelenleg nem garantálható a fürdőzők, pihenők biztonsága. Ebben pedig valószínűleg nem lesz változás, mivel úgy tűnik, hogy lefújják a környékre tervezett turisztikai fejlesztést, amire a település 370 millió forintot már elnyert. A kivitelezők szerdán vonultak volna fel a területre, őket – véli a faluvezető – valakinek majd kártalanítania kell.

Abban biztos vagyok, hogy békés lezárása lesz ennek a dolognak, de arról is meg vagyok győződve, hogy ez a projekt már nem fog megvalósulni. Minden marad úgy, ahogy most van: borzasztó körülmények lesznek, a vendégek továbbra is pottyantós WC-be végzik a dolgukat, melyek tartalma árvíz esetén elárasztja majd a környéket. És marad a borzalmas állapotú út, ahová csak autóval lehet bejutni

– így reagált a 24.hu-nak Kisoroszi polgármestere, Molnár Csaba arra a hírre, hogy Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár és fideszes képviselő azt javasolta a kormánynak, ne kezdődjön el a kisoroszi Szigetcsúcs 370 milliós fejlesztése. Molnár megjegyezte, nekik jelenleg is érvényes szerződésük van a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, amit csak az MTÜ bonthat fel.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Molnár kedden este beszélt is Guller Zoltánnal, az MTÜ vezérigazgatójával, aki azt az ígéretet tette neki, hogy szerdán levélben tájékoztatja a fejleményekről. A turisztikai ügynökséget írásban kerestük azzal kapcsolatban, hogy felbontják-e a szerződést a kisoroszi önkormányzattal, amint válaszolnak kérdésünkre, frissítjük cikkünket.

A kivitelező egyébként épp szerdán vonult volna fel a területre, már össze is készítették a kamionokat, de a polgármester reggel kérte, hogy ne induljanak el. Molnár Csaba telefonon arról is beszélt nekünk, hogy a Szentendrei-szigeten fekvő falu körülbelül 30 lakosa három éve próbálja megfúrni ezt a projektet. Később ellenzéki politikusok és az „ellenzéki sajtó” is megjelent itt, és „gusztustalan hazudozást rendeztek” – tette hozzá Molnár, aki szerint hatalmas kár érné a fejlesztés lefújásával a községet.

Molnár a szabadstranddal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy annak nincsen engedélye, nincsen egyetlen mentőmellény sem, nemhogy mentőcsónak. A polgármester ezért nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a strandot a felújítás nélkül lezárják. Molnár azt is megjegyezte, hogy a kivitelezőt valakinek biztosan kártérítenie kell, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ennek a projektnek a megakadályozásával több más beruházástól is eleshet Kisoroszi.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Úgy tűnt, hogy egy régi vicc valóra válik

Mi még augusztusban jártuk be a természetvédelmi területet, ahol azt tapasztatuk, hogy a kempingezők nagy része a kisebb felújításokat támogatná, de a szabadstrand fejlesztésétől többen ódzkodtak, mert attól tartottak, hogy túl nagy lenne a tumultus a szigetspiccen.

Évek óta csak ígérgetik a fejlesztést, én már el sem hiszem, hogy történik itt majd valami

– mondta egy idős nő, miközben a férjével és az unokájával reggelizett. Nehéz ennél jobb helyet találni egy nap elkezdéséhez, tőlük körülbelül 20 méterre lassan folyt a Duna. Húsz éve járnak ide, ők is arról beszéltek, hogy támogatják a fejlesztést, a wc-t és az utat szerintük is meg kellene csinálni. A bevezető földút valóban borzalmas állapotban van, egy nagyobb eső után csak sártengeren keresztül lehet átjutni rajta, de száraz időben is komoly kihívás átverekedni magunkat az úton. Az eredeti tervek szerint a tábor bejáratáig leaszfaltozták volna az utat, és kiépítették volna az ivóvízhálózatot, szennyvízcsatornát, elektromos hálózatot és közvilágítást. Ezekre Vitályos Eszter bejegyzését és a polgármester 24.hu-nak adott nyilatkozatát nézve már nincs sok esély.

Egy másik családot is reggelizés közben találtunk, de ők sem vették zokon kérdéseinket, leültettek, kávéval kínáltak.

Egy régi vicc, hogy felújítják a kempinget, évek óta ezt halljuk

– mondták, és hiába győzködtük őket, hogy most tényleg elkezdik a beruházást, úgy tűnik, mégiscsak nekik lesz igazuk.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Évtizedek óta járnak ide nyaralni, azt látják, hogy az utóbbi időben megint felkapott hely lett a Szigetcsúcs.

A szabadságérzés itt más, mint egy kiépített kempingben. Itt nincs áram, nincs csatornahálózat, küzdünk a szúnyogokkal. Nincs wifi, itt tényleg a természetben van az ember. A komfortot pedig megcsináljuk magunknak. Azt viszont meg kell oldani, hogy ne ugyanabba mossák az edényt, amiben más a lábát. Szóval nem azt mondom, hogy ide nem kell semmi, de az biztos, hogy ezt a hangulatot meg kell tartani.

– összegez a család férfi tagja. A tervek szerint a hulladékhelyzetet is megoldották volna, szelektív szeméttárolók kihelyezéséről is szó volt.

Harminc éve ez egy őrült zsúfolt hely volt, a német családok itt találkoztak, folytatja kávézás közben a családfő.

Péntektől vasárnapig sokan érkeznek most is ide, akkor ki tud alakulni tumultus. Nem csak a csúcson, a községben is. Éppen ezért gondolják többen azt, hogy a helyi lakosok nem örülnének a fejlesztésnek

– jegyezte meg.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A helyiek véleményéről a kocsmárost is megkérdeztük. Hamar kiderült, ki van borulva a hétvégi turistákra: rossz helyre teszik le a biciklit, isznak egy kávét öten, aztán egymást váltják a wc-n, a saját kajájukat eszik a teraszon. Szerinte a közlekedés nem megoldott a faluban, összevissza állnak az autók, nagyobb forgalom esetén káosz lenne. Ráadásul a 30-as táblánál is 50-60-nal mennek az autósok.

Visszamentünk a kempingbe, ahol még mindig reggelizés közben kérdezgettük a vendégeket. Egy idős hölgy ötven éve jár ide kempingezni, régebben a férjével lakókocsizott, most már csak egyedül. Támogatja a fejlesztést, a wc-ben néha áldatlan állapotok vannak, ezen változtatni kell – mondta, miközben odajött a szomszédja is, aki gyorsan bekapcsolódott a beszélgetésbe. Ő a másik oldalon áll: „Ne fejlesszenek itt semmit, már így is sokan vannak. Ha fejlesztés lesz, akkor még több ember is lesz.” A kutyásokkal is sok a gondjuk mostanában, „lejönnek 7-8 kutyával, és itt rohangálnak a gyerekek között”.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Egy kicsit odébb nagy társaság, gyerekek, felnőttek ülték körbe az asztalt, Tatabányáról érkeztek. Pálinkával és hellyel kínáltak, az utóbbit választottuk. 26 éve járnak ide, tőlünk hallottak először a fejlesztésről.

Néha tényleg vannak hangosabb fiatalok, de régen mi voltunk a hangosak. Mondjuk még most is tudunk azok lenni

– mondta a tásaság egyik férfi tagja. Szerintük a Szigetcsúcs így jó, ahogy van, „nem kell fejlesztés, ennek ez a lényege”. Ne legyen olyan, mint a Lupa Beach, szólt közbe az egyik fiatalabb lány.

A Szigetcsúcs csúcsán egy kopasz férfi félmeztelenül, baltával vágta a fát, a felesége nézte, a gyerekek egy kicsit odébb játszottak. Egy képeslapon is jól mutatott volna ez a jelent, belekérdeztünk a családi idillbe. A strandtól ők is tartanak, a wc-t és a csatornát viszont támogatták. Ők voltak egyébként az egyetlenek, akik környezetvédelmi szempontok miatt is fontosnak tartják a fejlesztést.

Amiből viszont úgy tűnik, hogy végül semmi nem lesz, minden marad a régiben.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Olvasói sztorik