Belföld

Két év kilenc hónapra ítéltek egy veszélyeztetett terhes nőt unokázós csalásért

Két év kilenc hónap szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra ítélt egy állapotos nőt a Budai Központi Kerületi Bíróság unokázós csalásért. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint az asszonyt ötrendbeli – társtettesként elkövetett – csalásban mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az ítéleti tényállás szerint a terhelt pénzátvevőként vett részt idősek ellen elkövetett csalások végrehajtásában. A sértetteket minden esetben egy ismeretlen hívta fel azzal, hogy az egyik kerületi rendőrkapitányságról telefonál, ahol a sértettek gyermekét közúti baleset okozása miatt tartják fogva. Az ismeretlen a rokon szabadlábra helyezéséért 20 millió forintot kért óvadékként kifizetni.

Egyikük sem tudott ekkora összeget összeszedni, de így is közel 10 millió forintot, valamint több millió forint értékben ékszereket adtak át az előre egyeztetett helyszíneken a vádlottnak, akinek tudomása volt a sértettek megtévesztéséről.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte  a terhelt büntetlen előéletét, s azt, hogy egy speciális nevelést igénylő kiskorú gyermekről gondoskodik, valamint azt is, hogy jelenleg is veszélyeztetett terhes. Kiemelten értékelte a bíróság, hogy az eljárás során beismerő vallomást tett, és megbánta a tettét.

Ugyanakkor a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy a cselekményét több büntetőeljárás hatálya alatt követte el, továbbá az idős sértettek sérelmére elkövetett cselekmények elszaporodottságát

Az ítélet alapján az elkövető köteles a magánfelek részére közel 8 millió forint kártérítést megfizetni. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik