Belföld

Kizárólagos lakossági parkolást vezethetnek be Ferencvárosban is

MTVA/Róka László
MTVA/Róka László

Csütörtökön tárgyalja a IX. kerületi önkormányzat képviselő-testülete azt az előterjesztést, amely a terézvárosi kezdeményezéshez hasonlóan kizárólagos lakossági parkolóhelyeket hozna létre Belső- és Középső-Ferencváros, valamint a József Attila-lakótelep közterületi várakozóhelyeinek 30%-án – írta Facebook-oldalán Baranyi Krisztina polgármester.

Az érintett helyeken este 8 és reggel 7 óra között csak a kerületben lakók állhatnának meg.

Mint írta, a lakótelepen már 2020-ban is kezdeményeztek hasonló intézkedést, akkor a Budapest Közút még elutasította a tervet.
Mára azonban született megoldás.

A Főpolgármesteri Kabinet által kidolgozott komplex csomag átültethető a IX. kerületre, és nem csak a helyiek kényelmét szolgálná, hanem többek közt enyhítheti az autók borzasztóan megnövekedett számából adódó környezeti károkat is.

helyiek számára fenntartott parkolási helyeken túl a csomag részei:

  • A mozgáskorlátozottaknak szolgáló várakozóhelyek számának növelése.
  • A nagyobb forgalmú közlekedési csomópontokon, például az iskolák közelében Kiss&Ride (várakozni tilos) helyek kialakítása.
  • Mobilitási pontok, ahol mérettől függően csak mikromobilitási járművek (kerékpár, roller, cargo-kerékpár), illetve közösségi autómegosztásban érintett nagyobb gépjárművek (autó, robogó) helyezhetőek el.
  • Koncentrált rakodóhelyek, amelyeket a kereskedelmi létesítményekhez igazítanánk, viszont nagy segítséget jelentenének a helyieknek is például költözés esetén.

Baranyi hozzátette:

Ferencvárosban már létesítettünk lakossági parkolókat a pandémia alatt, azoknak a fenntartása viszont jelentős élőerőt kívánt a kerülettől,közteresek és parkolóőrök állandó jelenlétére volt szükség a lezárásnál. A fenti megoldás sokkal praktikusabb és olcsóbb Ferencvárosnak, mint a korábban alkalmazott módszer. Ha csütörtökön a képviselő-testület megszavazza az előterjesztést, akkor elindulhat a forgalomtechnikai tervek kidolgozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik