Belföld

Az EU bírósága szerint rendben van a magyar devizahiteles elszámoltatási törvény

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Az EU bírósága szerint megfelelő az a magyar jogszabály, amely megtiltja a devizában nyilvántartott kölcsönszerződés érvénytelenítését arra hivatkozva, hogy árfolyamrésre vonatkozó tisztességtelen kikötést tartalmaz – írta meg az Európai Unió Bíróságának (EUB) közleménye alapján a Hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es elszámolási törvény nem ellentétes az uniós joggal.

A döntés egy 2007-ig visszanyúló konkrét per végére is pontot tett, a lap szerint ekkor kötött devizaszerződéseket egy hiteles az OTP-csoportnál. Később a hiteles úgy vélte, hogy a szerződéseknek érvényteleneknek kell lenniük, mivel tisztességtelen, hogy más devizaárfolyamon kell törlesztenie, mint amin folyósították számára a kölcsönt.

Az ügyben a Győri Ítélőtábla azt állapította meg, hogy a magyar jog nem teszi lehetővé, hogy a tisztességtelen kikötések érvénytelenségére hivatkozva semmissé lehessen nyilvánítani a szerződéseket. Azt is kimondták, hogy a magyar jogalkotók az ehhez hasonló tisztességtelen kikötéseket olyan rendelkezéssel váltották fel, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a pénznemre megállapított hivatalos árfolyamra hivatkozik mind a folyósítás, mind a törlesztés tekintetében. Emellett a Győri Ítélőtábla arra jutott, hogy kérdést terjeszt az EUB elé arról, hogy a magyar jogszabályok összeegyeztethetőek-e a tisztességtelen feltételekről szóló uniós irányelvvel. Keddi ítéletében az EUB pedig kimondta:

A magyarországi megoldás megfelel az uniós irányelv célkitűzésének. Az irányelv a felek közötti egyensúly helyreállítását tűzi célul, de a szerződések érvényességének fenntartása mellett, nem pedig azok érvénytelenítésének árán. Ez pedig megvalósul a bíróság szerint a hivatalos MNB-árfolyam bevezetésével. Az sem ellentétes az irányelvvel, hogy a magyar szabályozás szerint ilyenkor nem lehet semmisnek minősíteni a hitelszerződést.

Ez még akkor is így van, ha a szerződés érvénytelenítése előnyösebb lenne a hitelesnek, mint hogyha csak az árfolyamrésre vonatkozó kikötés válik semmissé.

Kapcsolódó
Több mint 13 ezer kilakoltatás volt az elmúlt négy évben
Négy év alatt egy kisvárosnyi ember veszítette el otthonát, a legtöbben pórul járt devizahitelesek, akiknek elárverezték ingatlanát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik