Közélet

Több mint 13 ezer kilakoltatás volt az elmúlt négy évben

Négy év alatt egy kisvárosnyi ember veszítette el otthonát, a legtöbben pórul járt devizahitelesek, akiknek elárverezték ingatlanát.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása szerint 13470 ingatlankiürítés történt az elmúlt négy évben Magyarországon – derült ki a lapunk által kikért közérdekű adatokból.

2016 és 2020 között minden évben meghaladta a háromezret a kilakoltatások száma:

  • 2016-ban 3474,
  • 2017-ben 3667,
  • 2018-ban 3212,
  • 2019-ben pedig 3117 kilakoltatás történt.

Bár az esetek közé számolják az üzlethelyiségek kiürítését is, a történtek hátterében még mindig leginkább a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelensége áll.

Ez abból is látszik, hogy a hitelválság elmélyülése előtt jóval alacsonyabb volt az utcára tettek száma: 2012-ben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően, 2013-ban 550-et, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

Összességében az adatokból az látszik, hogy 2016 óta

egy kisvárosnyi embert lakoltattak ki az otthonából.

Hogy pontosan hányat, azt nem tudni, mert a 13470 az ingatlankiürítések száma – arról, hogy az intézkedés hány embert érint, nem vezetnek statisztikát, de még az üzlethelyiségekkel számolva is minden bizonnyal többet, mint amennyi a kiürített ingatlanok száma, hiszen a lakások többségében nem egyedül lakik a tulajdonos.

A végrehajtói kar nyilvántartása alapján „lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadás miatt” 8100 ingatlankiürítés történt négy év alatt. Ide tartoznak a pórul járt devizahiteles családok elárverezett lakásai is. Ugyanakkor önkényes lakásfoglalókkal szemben is viszonylag nagy számban kellett intézkedniük az önálló bírósági végrehajtóknak: 2016 óta összesen 2102 jogosulatlan lakáshasználóval szemben léptek fel (A végrehajtói kar először besorolási hiba miatt 797 önkényes lakásfoglalót tartott nyilván, ám azóta korrigálták az adatokat.)

Noha a családok többsége barátoknál, rokonoknál vagy bérelt lakásban húzza meg magát, akadnak olyanok is, akik nem tudnak hova menni. Mint arról beszámoltunk, 2017-ben és 2018-ban legalább 8 kiskorú gyermek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, a pontos számot azonban nem tudni, ugyanis a budapesti kormányhivatal (az országban egyedüliként) titkolja a statisztikákat. A végrehajtók tájékoztatása alapján viszont messze Budapesten történik a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.