Belföld

A gyártó elárulta, mi okozta a visszahívott tejfölök szennyeződését

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Közleményt adott ki az Alföldi Tej Kft. annak kapcsán, hogy hétfőn a Nébih a kft. által gyártott tejfölöket hívott vissza és vont ki a forgalomból, részben mikrobiológiai szennyezettség miatt, részben pedig mert a termékek érzékszervi elváltozást mutatnak.

Kapcsolódó
Népszerű tejfölöket hívott vissza a Nébih
Kérik a lakosságot, hogy ezeket ne fogyasszák.

A cég keddi közleményében azt írja, az általuk folytatott érzékszervi termékkóstolások során elváltozásokat fedeztek fel egyes tejfölökben, amelyek kizárólag a tejfölgyártósort érintő, többszörösen fellépő műszaki hibákra vezethetők vissza. 

Mint írják, a mikrobiológiai szennyeződés a termékekben elszórtan volt kimutatható, azonban elővigyázatosságból valamennyi, 2021. augusztus 2. és 2021. augusztus 14. közötti gyártási idejű, 2021. szeptember 15-i és 2021. szeptember 28-i lejáratú tejföl terméket visszahívták.

A visszahívás 15 márka különböző kiszerelésű és eltérő lejárati dátumú változatait érinti.

A mikrobiológiai szennyeződéssel érintett termékek esetében felbontáskor a tejfölre nem jellemző, idegen, kellemetlen szag és kesernyés íz tapasztalható – hívja fel a figylemet az Alföldi Tej Kft.  Amennyiben az ilyen jellemzővel rendelkező termékeket hőkezelés (főzés) nélkül fogyasztják el, akkor rövid időn belül gyomorpanaszok jelentkezhetnek, ezért a vállalat arra kéri a vásárlókat, hogy a visszahívásban érintett termékeket ne fogyasszák el. 

A fogyasztók az érintett tejfölöket a vásárlás helyszínére visszavihetik, és az üzletekben a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatérítik a termékek árát. A visszahozott termékeket az Alföldi Tej Kft. a jogszabályi előírásoknak megfelelően megsemmisíti. A termékvisszahívás napjáig sem az Alföldi Tej Kft.-hez, sem kereskedelmi partnereihez nem érkezett reklamáció a visszahívásban érintett tejföl termékekre vonatkozóan.

A vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben ilyen hiba ne fordulhasson elő, ezért a gyártás során megnövelte az ellenőrzések számát, és szigorította a folyamatok ellenőrzését – hangsúlyozták a közleményben.

Kiemelt kép: Egy dolgozó az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemében Debrecenben, az átadása napján, 2019. október 3-án. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik