Belföld

„A NER lényege a közpénz”, Karácsony elzárná pénzcsapokat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Elárulja, vannak gazdasági szereplők, akik már érdeklődnek, „hol lehet búcsúcédulát vásárolni”.

Karácsony Gergely a Népszavának azt mondja, az atlétikai világbajnokság ügyére az a megoldás, ha Orbán Viktor hatályon kívül helyezi a Fudan-törvényt. Ha nem, akkor ezt népszavazással kényszerítik ki. Abban bízik, kérdéseit hétfőn jóváhagyja a Nemzeti Választási Bizottság.

Persze a kormányváltás az, ami mindent elrendez: akkor lesz Diákváros, lesz egészségügyi fejlesztés, és akkor akár vb is lehet.

A főpolgármester szerint nincs abban meglepő, hogy nem sokkal azután jelentette be a 14 év alattiak ingyen bérletét, hogy kiderült: a fővárosi önkormányzat már csak hitellel tudja elkerülni a csődöt. Úgy látja, előre kell menekülni, mert tetszhalott állapotban van a közösségi közlekedés, mára eltűnt a fizető utasok 40 százaléka.

Karácsony Gergely természetesnek tartja, hogy főpolgármestersége a miniszterelnök-jelölti kampányának a része, az önkormányzati kampány idején tett ígéreteit firtató kérdésre pedig azt feleli, Orbán Vikor a szavát adta, hogy

mindaz jár Budapestnek, ami korábban megillette, elvégre ugyanazok lakják most, mint Tarlós István idejében. Az, hogy a miniszterelnök nem tartotta a szavát, az nem az én politikai bizonyítványom, hanem az övé.

Főpolgármesterként úgy látja, a főváros eredményesebben kezelte a járványt, mint a kormány, miniszterelnök-jelöltként pedig az előző városvezetés ügyeiben (3-as metró, Biodóm) tett feljelentésekről azt mondja, az új kormány kinyithat most még elzárt aktákat is.

Orbán legyőzése után Tiborcz-adó

Nem akar a legnagyobb elszámoltató versenyébe beszállni, szerinte az emberek igazságérzetét bántó ügyekben a jóvátételnek együtt kell járnia az elszámoltatással. 

Szerinte az esetleges kormányváltás után a NER visszatérését gátolná, hogy

a NER lényege a közpénz, én pedig elzárom a pénzcsapokat. Ehhez kétharmad sem kell, sőt új alkotmány sem, ehhez okos politika, kidolgozott program kell. Ha a csapok elzárulnak, meglátják, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon. (…)  Hadd féljenek csak, ha van mitől. Vannak olyan gazdasági szereplők, akik érdeklődnek, hol lehet búcsúcédulát vásárolni. (…) A NER olyan ágazatokban van jelen, amelyek a folyamatos közpénz-csapok nélkül nem versenyképesek. Ha én leszek a miniszterelnök akkor biztosan nem állami gigaberuházásokat fogunk csinálni, olyan építőipari cégekkel, amelyek a NER zsebében vannak.

A kormányváltás után adót kell csökkenteni az átlagembereknél, de  új adókat kell kivetni a kiváltságosokra.

Miután legyőztem Orbánt, Tiborcz-adó is, Mészáros-adó is lesz, lesz miből visszavenni.

Az Alaptörvényt nem tartja legitimnek, ha miniszterelnök lesz, nem fog rá felesküdni.

De mi nem lehetünk Orbánabbak Orbánnál, nem mondhatjuk azt, hogy majd egyszerű többséggel alkotmányozunk, mert akkor nincs különbség, ez így nem megy.

Szerinte másként is kiszabadítható a parlament a NER kétharmados béklyójából, az új Alkotmányt pedig azért sem siettetné, mert a  rendszerváltás legnagyobb hibájának azt tartja, hogy nem volt népszavazás az alkotmányos rend megerősítéséről.

Az előválasztáson olyan politikát képvisel, amivel meg lehet nyerni a bizonytalanokat is, mert szerinte az számít, ki képes szélesíteni a változást akarók táborát, majd egyben tartani a hatpárti koalíciót. Úgy véli, ha valóban ez számít, akkor nyerni fog, ha mégsem lenne kormányváltás, előbb-utóbb az Orbán-kormány minden megmaradó feladatot elvenne az önkormányzatoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik