Belföld

Hétfőn tárgyal az NVB Karácsony népszavazási kezdeményezéséről

Karácsony Gergely / Facebook
Karácsony Gergely / Facebook

Hétfő este tárgyal a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Karácsony Gergely által beadott népszavazási kérdésekről – jelentette be a főpolgármester a Facebookon. Az NVB július 30-án ideiglenesen visszadobta a kérdéseket, az indoklásuk szerint azért, mert mivel magánszemély nyújtotta be a kérdéseket, nem volt elég egy hét a döntésre.

A bizottság a következő öt kérdésről dönt:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Facebook-bejegyzésben Karácsony arról is írt, hogy vasárnap este a varsói főpolgármester, Rafał Trzaskowski meghívására részt vett a Campus Polska rendezvényen, amelyen a téma az volt, hogyan lehetne helyreállítani a demokráciát Magyarországon és Lengyelországban.

A budapesti főpolgármester hétfőn találkozik Donald Tuskkal, az Európai Tanács volt elnökével, aki nemrég tért vissza a lengyel belpolitikába, de továbbra is ellátja az Európai Néppárt elnökségét.

Fontos tudni, a magyar kormányváltáshoz is az kell, hogy szélesítsük a változást akarók táborát, az előválasztás után pártkereteken túli választói koalíciót kell kötni balközép és jobbközép szavazókkal,

írta Karácsony.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyan a jelenlegi lengyel kormány Orbán Viktor legfőbb szövetségese, és sok a hasonlóság „a két kormányzás illiberális jellegében, antidemokratikus működésében, egyeduralomra törekvésében”, van két fontos különbség:

Itt a lengyel kormány valódi irányítója, Kaczyński nem tette magát és családját az ország leggazdagabbjává, nem épített stadiont a kertje végébe. De ami még ennél is fontosabb: a társadalmi ellenállás és az ellenzék közösen megtörni látszik a magyarhoz hasonlóan erőszakos lengyel kormányt, a koalíció felbomlott, az előrehozott választás sem kizárt. Ennek, a társadalmi ellenállásnak lehet mifelénk az első lépése az előválasztás, mert a kormányváltás ott kezdődik,

emelte ki a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik