Belföld

Hosszú távú szerződést köt a kormány az orosz Gazprommal

Újabb hosszú távú szerződést köt a magyar kormány az orosz Gazprommal földgáz szállítására – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter. A külügyminiszter Szentpéterváron tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A tárcavezető elmondta, hogy a most lejáró gázvásárlási megállapodást még 1995-ben kötötte az akkori kormány a Gazprommal, ennek helyébe lép majd az új szerződés, amelynek minden részletéről megállapodtak, így már csak a szövegezés van hátra. Ez várhatóan szeptember végéig meg is lesz, így október 1-jétől megindulhat a gáz szállítása.

Szijjártó ismertette, hogy az új szerződés értelmében évente 4,5 milliárd köbméter földgáz fog érkezni Oroszországból: három és fél milliárd dél felől, Szerbián keresztül, az új szerb-magyar interkonnektor segítségével, a maradék 1 milliárd köbméter pedig Ausztria felől.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a megegyezés 10+5 évre szól, és tíz év után lesz majd lehetőség a földgáz mennyiségének változtatására. Kijelentette, hogy az új megállapodás szerint jóval kedvezőbb áron vesszük majd a földgázt, mint a most lejáró szerződés alapján, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem fejtette ki a Facebookra feltöltött videóban.

Kapcsolódó
Világgazdaság: Olcsóbb lehet a gáz, ha időben érkezik
Még tavalyról is maradt a tározókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik