Belföld

Egyetlen ábra megmutatja, mennyire domináns a delta variáns Európában

Andriy Onufriyenko / Getty Images
Andriy Onufriyenko / Getty Images

Egyetlen ábra megmutatja, mennyire domináns a delta variáns Európában

Heti vakcinaösszegzőnk legutóbbi részében már foglalkoztunk a delta variánssal. Akkor azt néztük meg, hogy az elmúlt hetekben a genomszekventált tesztekben hogyan változik a delta variáns aránya, most viszont az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján huszonegy európai ország adatait hasonlítottuk össze. Az adatokból a legfrissebb két hetet, az augusztus 9-e és 22-e közötti időszakot vizsgáltuk, az egyes variánsokat pedig „család” alapján összevontuk (például a B.1.1.7 és a B.1.1.7+E484K egységesen alfa variánsként kezeltük).

Két olyan ország van (Portugália, illetve Szlovákia), ahol a vizsgált tesztek mindegyikénél (272, illetve 53 esetben) a delta variánst mutatták ki, további tizenkettőben pedig kilencven százaléknál nagyobb arányban. Lengyelországban az alfa (korábban brit) variáns dominál: az 1192 vizsgált tesztből 655-nél mutatták ki, míg a delta (korábban indiai) változatot 301 esetben. Magyarországon a vizsgált tizennégy napban 294 mintát szekventáltak, háromnegyedüknél a delta variánsra bukkantak, minden nyolcadiknál pedig az alfa változatra.

A huszonegy országban összesen bő 30 ezer tesztet vizsgáltak,

százból kilencvenhárom esetben a delta, a fennmaradó esetek bő harmadában pedig az alfa változatot mutatták ki.

A delta variáns minden korábbinál agresszívabb mutáció: az allergiaszerű tüneteket okozó variáns miatt csökkent a vakcinák fertőződés elleni hatásossága, Merkely Béla szerint pedig az új változat ellen kevésbé hatásos a maszk is (igaz, szerinte a maszkhasználat ettől függetlenül valamilyen formában visszatér majd). Az Egészségügyi Világszervezet szerint a delta variáns főleg ott terjed, ahol kevesen vannak beoltva – ráadásul a cégek nyeresége is megcsappanhat miatta.

Alábbi grafikánkon ország szerinti bontásban nézheti meg, hogy az egyes variánsok hogyan oszlottak meg az elmúlt két hétben vizsgált tesztekben: az szemmel látható, hogy a (kékkel) jelzett delta mutáns (Litvániát és Lengyelországot leszámítva) mindenhol domináns. Ha az egeret az egyes szeletek fölé viszi, megnézheti a variáns pontos típusát és azt is, hányat találtak belőle.

Made with Flourish
Olvasói sztorik