Belföld koronavírus

Merkely Béla: Hónapokon át tartó negyedik hullámra készülhetünk

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Semmelweis Egyetem rektora az Indexnek nyilatkozva elmondta, a delta variáns roppant fertőző, megtalálja a rést a pajzson, így azok, akik eddig megpróbáltak elbújni a vírus elől, és igyekezték oltatlanul átvészelni a mindennapokat, jó eséllyel megfertőződnek.

Merkely Béla szerint a Delta-variáns sajátossága, hogy rövid ideig tartó kontaktus mellett is képes fertőzni, de nem lesz annyi beteg és nem lesz olyan erős a negyedik hullám, mint a második vagy a harmadik. A rektor azonban úgy véli, még így is egy

elhúzódó, hónapokon át tartó járványra készülhetünk, annyi különbséggel, hogy ez leginkább az oltatlanok esetében okoz majd súlyos lefolyású kórképet.

Szerinte 12 éves kor alatt a vakcina akkor lesz indokolt, ha erre megfelelő dózisú oltóanyag áll rendelkezésre. Ehhez valamennyit változtatatni kell az oltóanyagban.

Meg kell negyedelni az mRNS oltóanyag dózisát, ekkor alkalmas lehet arra, hogy a 40 kg és 12 év alatti fiatal gyermekek is vakcinához jussanak, igaz, ennek bizonyításához még klinikai vizsgálatok kellenek.

Merkely Béla véleménye szerint a gyermekek mehetnek óvodába, iskolába, de javaslata szerint, ha ez megoldható, akkor értük ne az oltatlan nagyszülő érkezzen az intézménybe, mert a gyerekek vektorszerepe okán borítékolható a megbetegedésük.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik