Belföld

Orbán Viktor barátait a többség nem szereti

Viszont a Fidesz szavazóinak ők jönnek be jobban, így kettészakadt az ország.

Az IDEA intézet friss kutatása szerint radikálisan eltér a magyarok nagy többségétől a Fidesz-szavazók véleménye arról, kik az ország fontos szövetségesei. Az Euronews számára készített reprezentatív felmérés szerint a fideszesek 37 százaléka tartja az EU-t első számú szövetségesnek. Az arány a teljes felnőtt népesség átlagánál több mint kétharmados volt. Második helyre Oroszország került 12, harmadikra az Egyesült Államok 8 százalékkal.

A Fidesz hívei közül viszont Oroszországot választotta minden negyedik. Náluk volt a legtöbb bizonytalan és ők írták legtöbben (15%) első helyre az Egyesült Államokat is. Ez vélhetően Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trumpról tett elismerő szavaival magyarázható, de az amerikai elnöknél Vlagyimir Putyint így is fontosabbnak, közelebbinek érzik a Fidesz-szavazók.

A Demokratikus Koalíció szavazói mind az EU-t jelölték meg legfőbb partnerként. Ennél meglepőbb, hogy a korábban erősen euroszkeptikus Jobbik híveinek 82 százaléka is ezt tette. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs szerint ez azt mutatja, hogy a párt lecserélte szavazótáborát.

Végzettség és lakóhely is befolyásolja a szövetségesek megítélését. A kutatás szerint minél nagyobb városban él, minél képzettebb valaki, annál valószínűbb, hogy az EU-t tartja fő partnernek, míg Oroszország és az Egyesült Államok esetében ennek az ellenkezője figyelhető meg. A legtöbb bizonytalan falvakban és az alapfokú végzettséggel rendelkezők között volt.

Második legfőbb szövetségesként az emberek nagyjából 45 százaléka az Egyesült Államokat jelölte meg. A pártokat tekintve majdnem mindegyiknél magasabb, jellemzően 60 százalék feletti volt ez az arány, kivéve a fideszeseket, akiknél Oroszország lett a második (22%), és az Egyesült Államok (21%) a harmadik.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a magyarok jelentős részét nem is érdekli a külpolitika.

A bizonytalanok aránya országos szinten 16 százalék volt. Erre a kérdésre legnagyobb arányban a budapestiek és a Momentum hívei válaszoltak. Az ellenzéki párt szavazóinak 94 százaléka jelölt meg második legfontosabb szövetségest. Érdekes, hogy Kína a legfontosabb szövetségesek között nem igazán került elő, csak második legfontosabbak között említették nagyobb arányban a Fidesz és a Momentum szavazói. Ez alapján úgy tűnik, a keleti nyitás politikája még nem hozta közel a távol-keleti nagyhatalmat a magyarokhoz.

A legtöbben Moszkvától tartanak

A magyarok jelentős része úgy véli, van olyan állam/szövetség, amellyel veszélyes túl szorosra fűzni a kapcsolatokat. Az országosan mért 84 százaléktól viszont vannak jelentős eltérések: a fideszeseknél csak 63 százalék ért egyet ezzel, a DK, az LMP és a Momentum szimpatizánsai közül pedig szinte mindenki.

Ami a konkrét veszélyforrást illeti: a lakosság több, mint fele úgy gondolja, elsősorban Oroszországgal kell vigyázni. A legtöbb felosztásban Moszkva első helye nem kérdéses, csak a mérték: a momentumosok 86 százaléka, a jobbikosok 47 százaléka jelölte meg Oroszországot potenciális veszélyforrásként. Az országos átlagtól a legnagyobb eltérést itt is a Fidesz szavazói (12%) mutatták. Ők ugyanis leginkább (24%) az Európai Uniótól tartanak. Egyébként a diplomások majdnem 70 százaléka, az alapfokú végzettséggel rendelkezők alig fele tartja Oroszországot a legveszélyesebb partnerünknek.

Módszertan

Az IDEA Intézet online kutatását február első két hetében készítette. A nemre, életkorra, iskolai végzettségre, településtípusra reprezentatív felmérésben 2500 embert kérdeztek meg.

 

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik