Belföld

12 milliót követeltek egy tárnoki nyugdíjastól az unokázós csalók

Mobiltelefonján kereste a 65 éves tárnoki nyugdíjas nőt hétfőn délután egy fiaként bemutatkozó férfihang. Ijesztő történetét hallgatva sajnálat és aggodalom ébredt benne. A félrevezető történet szerint kábítószeres ügybe keveredett és nagyon nagy baja lesz, ha nem szerez pénzt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolója szerint egy csomagot kellett volna kézbesítenie, amit elhagyott, s ezért 12 millió forintot követelnek tőle a fogva tartói, s csak így szabadulhat. Az asszony megrémült, segíteni akart, közölte, hogy egymillió forinttal tudja kisegíteni. Válaszul közölték, hogy egy nőt küldenek a pénzért. A tömött boríték átadása megtörtént, az asszony pedig csak órákkal később szembesült azzal, átverték, csalás áldozata lett.

A rendőrök az órákkal később tett bejelentés alapján megindultak. Minden lehetséges eszközt és módszert igénybe véve másnapra eljutottak két budapesti nőig. Józsefvárosban, a Baross utca és Német utca kereszteződésénél vették ki a forgalomból azt a gépkocsit, amelyben utaztak. A 21 éves U. Nikolettát és a 34 éves P. Edinát elfogták és előállították.

Kihallgatásukon mindketten beismerő vallomás tettek, sőt több korábbi csalásban való részvételüket is jegyzőkönyvbe diktálták. A gyanú szerint együtt érkeztek a tárnoki ház közelébe, U. Nikoletta a kocsiban várt, míg P. Edina átvette a kicsalt egymilliót tartalmazó borítékot az áldozattól. A pénzt később továbbadták megbízóiknak.

A két őrizetbe vett nővel szemben csalás megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást az Érdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztály, egyben kezdeményezték letartóztatásukat.

Az érdi rendőrök vizsgálják azokat a korábbi csalásokat, amelyekről a gyanúsítotti kihallgatásokon tett említést a két nő, de a nyomozás kiterjed arra is, kitől, milyen úton és hányszor kaptak megbízást a futárfeladatok elvégzésére.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, az „unokázós”-ként elhíresült csalások módszere az elmúlt időszakban változott. Egyre ritkább az unoka közlekedési balesetére hivatkozás, a legenda módosult. Leggyakrabban kábítószeres ügyet sejtetnek a háttérben, a hozzátartozó szabadon bocsátását milliós összegektől teszik függővé.

Legyen bármilyen ijesztő is első hallásra egy szerettükkel kapcsolatos rémhír, ne dőljenek be a csalóknak, bizonyosodjanak meg a hír valódiságáról/valótlanságáról, hívják fel hozzátartozójukat, hogy leellenőrizzék a hallottakat. Ne adjanak át pénzt idegennek!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik