Belföld

Egy hónap alatt közel 5 milliárddal nőtt a magyar kórházak adóssága

Júniusban még 41,5 milliárd forintot tettek ki az egészségügyi intézmények adósságai, júliusban ez a szám már 46 milliárd volt – írja az mfor.hu.

A gazdasági portál azt írja, hogy az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2021. július 31-én 55,7 milliárd forint, melyből 46 milliárd a kórházaknál halmozódott fel. Ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból.

Mivel a kórházak tartozásai júniusban még 41,5 milliárdra rúgtak, ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt 5,5 milliárd forinttal növekedtek az egészségügyi intézmények hátralékai, beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket is.

A 46 milliárdból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 45,7 milliárd, amelyből 0,8 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul – írja az mfor.hu.

Legtöbbel Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet tartozik (2 milliárd 299 millió forint), második a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház (2 milliárd 230 millió forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik