Belföld koronavírus

Zacher Gábor: Ha szar lesz, akkor befogjuk a szánkat és melózunk. Egészen addig, amíg nem lesz meg a 80 százalékos átoltottság, mondjuk 2047-ig

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az, hogy Európa oltás tekintetében itt-ott jól áll, nem jelent semmit, az jelent valamit, hogy Afrika, Ázsia egyes országai nagyon cudarul állnak, és onnan jöhetnek az új mutánsok, amelyek már akár a delta utáni görög ábécét is kimerítik, erről beszélt Zacher Gábor az Index megkeresésére.

A hatvani kórház főorvosa arról beszélt, ezért kellene az elmaradott vagy kevésbé fejlett országok oltására is nagyon koncentrálni nekünk, a fejlett vagy fejlettebb országoknak.

Mint fogalmazott, nálunk sem sokkal jobb a helyzet, itt vagyunk augusztus közepén; az oltás az ünnep alatt megszűnik, mindent kártya nélkül lehet látogatni, ki-ki mehet oda, ahova akar. Szerinte az sem biztos, hogy az iskolások oltását augusztus két utolsó napjára kellett volna hagyni, már hamarabb, például a táborokban el lehetett volna kezdeni.

Arról nem nyilatkozott, hogy az augusztus 20-i ünnep mennyit tesz hozzá a fokozódó járványhelyzethez, itt inkább az iskolakezdés az, ami többek között hozzájárulhat ahhoz, hogy a negyedik hullám berobbanjon.

Most még béke van. Most még a rendszer tök jól bírja, de hogy meddig lesz így, nem lehet tudni

– magyarázta.

Kapcsolódó
A magyar koronavírus-minták csaknem kétharmadánál igazolták a delta variánst
45 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt egy beteg.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban azt mondta, a felkészülés teljesen normális, a korosztály is vegyes lesz.

Míg a futball-Európa-bajnokságon mondjuk a 80 éves korosztály nem nagyon jelent meg, itt biztosan lesznek idősek, akár betegek, akik szeretnék látni, hallani Ferenc pápát élőben. Ez az egészségügynek és az Országos Mentőszolgálatnak is komoly feladat lesz. Persze nem ez lesz az egyetlen nagyszabású megmozdulás, lesznek jó kis tömegrendezvények, meglátjuk. Nincs kristálygömb, amivel meg tudjuk nézni tutira a jövőt – reméljük, nem lesz nagy szar. Ha szar lesz, akkor befogjuk a szánkat és melózunk. Egészen addig, amíg nem lesz meg a 80 százalékos átoltottság, mondjuk 2047-ig

– tette hozzá Zacher, aki ha kell, beoltatja magát a harmadik oltással.

A főorvos tapasztalatai is azt mutatják, hogy az oltottak valóban jobban viselik a fertőzést: szemgyulladás, levertség, fáradtság, kevésbé intenzívebb tünetek jelentkeznek, ha elkapják a koronavírust. Mint mondta, volt olyan kollégájuk, aki két oltás után kapta el a betegséget, de nem kellett őt befektetni kórházba, nem volt szüksége speciális vírus elleni terápiára.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik