Belföld

A Külügyminisztérium nem árulja el, hány magyar van Afganisztánban, önálló mentőakció indul

Egyedül a tálibok jóindulatán múlik, hogy ki hagyhatja el az országot. Akik ellen 20 éve háborúzunk, azok jóindulatára vagyunk bízva. Őket kéri Amerika, hogy még ne lőjék szét a kabuli repteret – ezzel kezdte az afganisztáni helyzet elemzését sajtótájékoztatóján Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

Aztán áttért a magyarok ügyére. Ahogy megírtuk, szombat óta várakozik egy 26 fős magyar csapat a kabuli reptéren.

Kapcsolódó
Még mindig az indulásra várnak a Kabulban rekedt magyarok
Várhatóan Dubajba viszik őket, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhatnak el.

Magyar elmondta, hogy a csoport nem a magyar kormány alkalmazásban áll, de „az ő hazahozataluk is biztosított, ha minden simán megy, belátható időn belül itthon lesznek”. Hozzátette:

Ők először nem kérték a magyarok segítését, később a kormány felajánlotta. Hamarabb ki tudnak jönni más ország gépével, mintha megvárnák a magyar akciót.

Beszélt arról is, hogy már szervezik a többi magyar kihozatalát is, de pontos számot nem mondott azzal kapcsolatban, hogy hány magyar tartózkodik Kabulban. Csak annyit árult el, hogy a 26 fős magyar csapaton kívül a többi magyar létszáma kevesebb, mint 26.

Senkit nem fogunk otthagyni

– jelentette ki Magyar, majd hozzátette, hogy önálló magyar mentési akció indul, de részleteket erről sem osztott meg.

Magyar Levente megemlítette azt is, hogy csak azoknak az afgánoknak és családtagjaiknak a kimenekítéséről lehet szó magyar részről, akik „a magyar katonák bajtársaiként” vettek részt a magyar misszió munkájában.

A miniszter-helyettes arról is tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy Szijjártó Péter szabadságon van, de azt nem tudja, hogy mettől meddig nem dolgozik a külügyminiszter. Magyar azt is elmondta, hogy biztonsági szempontokra tekintettel nem tud tájékoztatást adni a pápai NATO-gépekkel kapcsolatban.

Vannak akik terroristának tartják a tálibokat, és vannak akik nem

– ez volt a válasza arra, hogy Magyarország terroristának tartja-e a tálibokat.

Magyar keményen bírálta az EU-t, amely szerinte nem lépett időben, nem jelezte a megoldási javaslatokat, ehelyett most közleményeket adnak ki, és sajnálkoznak, hogy veszélybe kerültek az emberi jogok.

Hát igen, veszélybe kerültek

– állapította meg Szijjártó Péter helyettese, megjegyezve, nem tudja, hogyan fogja ezt a presztízsveszteséget kiheverni a Nyugat.

Magyar Levente több milliós menekültáradatról is beszélt, valamint arról, hogy Magyarország nem fogja megnyitni a déli határait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik