Mohos Márton / 24.hu
Belföld

Forrósodik a zuglói helyzet, Horváth Csaba feljelentheti Hadházyt

A független képviselő egy ingatlanügyben turkált, azonban az MSZP-s polgármester szerint hamis állításokat tett.

Hadházy Ákos szerint Tiborcz István egykori üzlettársának akar áron alul eladni a XIV. kerületi önkormányzat egy 6300 négyzetméteres telket.

Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester válaszul feljelentéssel fenyegeti a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által támogatott politikust, aki az MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Csaba kihívójaként indul az előválasztáson.

Horváth közleményében így fogalmaz:

Ön a múlt héten olyan csúsztatásokat, hazugságokat fogalmazott meg a zuglói ingatlaneladásokkal kapcsolatban, amelyekkel nemcsak a zuglóiakat tévesztette meg, hanem az ellenzéki összefogás szimpatizánsait is. Tette ezt azért, mert nem vette a fáradságot utánanézni a valóságnak vagy kifejezetten az volt a célja, hogy Zugló Önkormányzatát rossz színben tüntesse fel. Tisztában vagyok azzal, hogy polgármesterként gyakran tűrnöm kell a nemtelen támadásokat is, Zugló Önkormányzatától azonban nem várható el, hogy hagyja magát lejáratni.

Horváth szerint Hadházy azt állította, hogy a nyilvánosságot kerülve hirdette meg az önkormányzat eladásra az Egressy út 102-104., 106., valamint az Angol utca 28. cím alatti ingatlanokat. A polgármester szerint azonban a pályázat megjelent a Népszavában, a Magyar Nemzetben, a zuglói online felületeken, a polgármesteri hivatal és a Zuglói Zrt. hirdetőtábláján is. Az ingatlanokra is kitették az eladó táblát, az Ingatlan.com oldalon pedig 30 napig volt kint a hirdetés.

Horváth Csaba hozzátette, nyílt volt a pályázat, annyian adhattak be ajánlatot, amennyien akartak. Az ingatlan eladásáról még 2013-ban döntött Papcsák Ferenc fideszes polgármester, majd több testületi ülés erősítette ezt meg. A polgármester szerint csak 2019-ben hatszor írtak ki nyilvános pályázati felhívást az ingatlanra, ám ezekre nem jött érvényes ajánlat, sőt érdeklődő se nagyon volt a magas ár miatt. Épp ezért új értékbecslést készíttetett az önkormányzat két független értékbecslővel is. Végül a magasabb áron, 709 millió forintért hirdették meg az ingatlant.

Értem én, hogy kibicnek semmi sem drága, de hűtlen kezelés éppen az volna, ha nem az ár alapján, hanem politikai alapon válogatnánk a pályázók között. Azt azért csak tudja, hogy egy önkormányzat nem válogathat kedvére a vevők között, hanem csakis a törvények szerint, máskülönben köztörvényes bűncselekményt követne el. Ezért ne próbáljon minket ilyen bűncselekmény elkövetésére buzdítani!

– üzente a szocialista politikus Hadházynak, majd azt is megjegyezte, hogy Orbán Viktor kormánya tönkretette a Városligetet, amit meg kell védeni, Hadházy szerinte inkább ebben segítsen. És ezen a ponton jön a fenyítés:

Itt az ideje, hogy ön felhagyjon azzal a fideszes múltjából hozott módszerrel, hogy előbb rágalmaz, de még utána sem kérdez. Felszólítom önt, hogy ne éljen vissza a közvélemény bizalmával, ne tekintse magát minden és mindenki fölött állónak, a valótlan állításaiért haladéktalanul kérjen bocsánatot minden zuglói polgártól és Zugló Önkormányzatától, és adjon ki erről közleményt!

Ha ezt nem teszi meg Hadházy szerda délig, akkor Zugló jó hírnevének védelmében Horváth feljelentést tesz. „Az alaptalan vádaskodása nem az ellenzéki összefogást erősíti. Ennek ellenére azért adok önnek egy esélyt a korrekcióra, hogy az egység és ne a bomlasztás érvényesüljön” – zárul a polgármesteri közlemény.

Frissítés: Hadházy felel

Hadházy Ákos Zugló Facebook-oldalán egy kommentben reagált Horváth Csaba feljelentéses fenyegetésére. Ebben azt írja, ha jól érti, azért kéne korrigálnia a telekeladással kapcsolatos állításait, mert gyengíti vele az ellenzéki összefogást. Hadházy szerint „az ellenzéki összefogást nem a tények nyilvánosságra hozatala gyengíti, hanem az, ha az ellenzéki vezetésű önkormányzatok hasonló módszereket használnak, mint a kormánypártiak, például nyomott áron adnak el egy telket Tiborcz István üzleti köreinek”.

Hadházy hozzátette, magánvádas ügyben a parlament nem adja ki a képviselőket, így a feljelentés felesleges. Azt javasolja, Horváth inkább polgári pert indítson, ha fontos az önkormányzat jóhírneve. Annak azért örül a parlamenti képviselő, hogy a múlt heti bizottsági ülés után a keddi képviselő-testületi ülésen sem ment át az előterjesztés az ingatlaneladásról. Válaszát így zárta:

Biztos vagyok benne, hogy komolyan javítaná az ellenzéki összefogás hitelességét, ha ez az ügylet végleg lekerülne a napirendről.

Ajánlott videó