Belföld

Március óta csak 10 egyedülállónak engedte a miniszter az örökbefogadást

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Az új jogszabály szerint szingli szülők esetén Novák Katalin adja meg a végső engedélyt.

Ahogy telnek az évek, egyre nehezebb Magyarországon egyedülálló szülőként gyereket örökbe fogadni. A polgári törvénykönyvbe 2003-ban került be először, hogy a házaspárokat előnyben kell részesíteni. 2020-ban aztán azt iktatták törvénybe, hogy azokat a gyerekeket lehet kiajánlani egyedülállóknak, akikre az egész országban nemet mondtak az örökbefogadni akaró házaspárok. Ez a törvény idén márciusban lépett hatályba.

Kapcsolódó
Dermesztő érzés, amikor közlik veled, hogy Novák Katalin dönt az életedről
Március 1-je óta csak a miniszter engedélyezheti az egyedül örökbe fogadni akaróknak, hogy lehet-e gyerekük ilyen módon. Homoszexuálisnak adtuk ki magunkat, és így érdeklődtünk, hogy milyen esélyeink vannak. A hangfelvételeink alapján nem sok jóra számíthatnak az azonos nemű párok.

Azóta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, azaz Novák Katalin dönt róla, hogy egy állami gondozott kisgyerek egyedülálló szülőhöz kerülhet-e. Erről kérdezte az RTL Klub Híradója Novákot, aki így felelt: „Eddig minden kérelmet jóváhagytam, ami hozzám érkezett.” A miniszter tíz ilyen kérelemről tudott. Azt mondta, ezek olyanok, amiket korábban pozitívan bíráltak el, hisz csak ezek juthatnak el az asztalára. Novák azt nem tudta megmondani, hány kérelem vár elbírálásra még nála.

Budavári Zita, a témában aktív Bölcső Alapítvány elnöke elmondta az RTL-nek, hogy az utóbbi 1-2 évben megugrott azon egyedülálló felnőttek száma, akik az alapítványt is megkeresik. Az egész rendszer kárvallottjai szerinte azok a gyerekek, akiknek már esélyük sincs rá, hogy házaspár fogadja örökbe őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik