Belföld

Koleszos helyeket adnak az Eucharisztikus Kongresszus résztvevőinek, pipa a HÖOK

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
Nem a katolikus eseménnyel van bajuk a hallgatóknak, hanem hogy nem szóltak nekik a férőhelycsökkenésről.

Kissé kiakadt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezésére és a hiányos kommunikációra a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A hallgatói érdekképviselet csúcsszerve szerint egyeztetések kellenének ahhoz, hogy gördülékeny legyen a tanév kezdete. Az viszont nehezítő tényező, hogy múlt hétfőn kormányzati kérés jött a felsőoktatási intézményekhez, hogy

több mint 5000 kollégiumi férőhelyre van szükség a katolikus rendezvény résztvevőinek.

Ez a kérés a HÖOK szerint „az évkezdéshez képest szerencsétlenül közeli időpontban” jött. Van szerintük egyetem, ahol már elkezdték az ezzel kapcsolatos szervezkedést, de olyan is, ahol sem a hallgatókat, sem a hallgatói önkormányzatot nem tájékoztatták még mindig. Így folytatódik a közlemény:

Szomorúnak tartjuk, hogy egy ekkora hallgatói létszámot érintő kérdésben a hallgatók tájékoztatása nem szerepel az érintett szereplők prioritásai között.

Emiatt kedden találkozott a HÖOK delegációja Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral. Öt kérést fogalmaztak meg felé, idézzük őket:

  1. elsőéves hallgatók kollégiumi férőhelyét nem érintheti a bekért kapacitás;
  2. nem érintheti továbbá azon hallgatók helyeit, akik a nyár folyamán (és így jelenleg is) a kollégiumban tartózkodnak;
  3. az érintett hallgatóknak az egész hónapra nem kell kollégiumi díjat fizetni;
  4. a Kormány által az intézmények számára fizetett összeget kizárólag kollégiumi fejlesztésre / hallgatói szolgáltatásfejlesztésre lehet felhasználni;
  5. azon hallgatók számára, akik emiatt csak később tudnak beköltözni a kollégiumi szobájukba, biztosítani kell az online oktatást, hiányzás nem adható ez idő alatt.

Arról a közlemény nem ír, az államtitkár megfogadta-e a kéréseket, tesz-e a kormányzat lépéseket a kollégiumi szűkösség enyhítésére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tartalma: A vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium egyik folyosója Nyíregyházán az átadás napján, 2021. augusztus 14-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik