Nagyvilág

Külügy: Nincs magyar állampolgár Afganisztánban

Handout / AFP / EMACOM
Handout / AFP / EMACOM

Nem tartózkodik jelenleg magyar állampolgár Afganisztánban – közölte az ATV Híradóval még vasárnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Hétfőn Magyar Levente parlamenti államtitkár arról beszélt, a kormány komolyan vizsgálja, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak. Mint mondta, kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel és folyik annak a felmérése, mit lehetne tenni.

Eközben az MTI összefoglalója szerint hétfőn számos európai ország megkezdte állampolgárainak és az őket segítő afgán civileknek a kimenekítését Afganisztánból, miután a tálibok átvették a hatalmat.

  • A német hadsereg elindított mentőakciójával nagyjából tízezer embert kell kimenekíteni a tálibok uralma alá került Afganisztánból – jelentette ki Angela Merkel kancellár Berlinben. Egy 2500 fős csoportot már korábban nyilvántartásba vettek, ide a Bundeswehr segítői tartoznak családostól. Egy részüket már eljuttatták Németországba, 600 emberről pedig egyelőre nem tudni, hogy már kijutottak-e Afganisztánból. A másik csoportba többek között emberi jogi aktivisták és ügyvédek tartoznak, ez nagyjából kétezer főt jelent, de őket is a családjukkal együtt kell kimenekíteni. A légierő első szállítógépei hétfő délelőtt indultak egy németországi bázisról. A tervek szerint a művelet központja az üzbegisztáni főváros, Taskent lesz, odaszállítják majd Kabulból a tálibok bosszúja elől kimenekítendő afgánokat és a német állampolgárokat. Biztonságukról a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadász egységei gondoskodnak. A kimenekítettek Taskentből charterjáratokkal jutnak majd el Németországba.
  • Ben Wallace brit védelmi miniszter elmondta: Nagy-Britannia minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kimenekíthesse az országból a brit állampolgárokat és a brit kötődésű afgánokat. Nagy-Britannia is áthelyezte nagykövetségét Kabul városából annak repülőterére, és naponta 1200-1500 embert szeretne elszállítani onnan, és fenn is tartani ezt az ütemet.
  • Franciaország erősítést küldött az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy elősegítse a francia állampolgárok kimenekítését Afganisztánból. A francia hadsereg hétfő estig készül kijuttatni Kabulból emírségekbeli bázisára a francia állampolgárok, illetve a francia állam védelmét élvező személyek első körét.
  • A bukaresti hatóságok is bejelentették, hogy Románia katonai repülőgépet küld Kabulba, hogy kimenekítse azokat a román állampolgárokat, akiknek még nem sikerült elhagyniuk Afganisztánt. Florin Citu miniszterelnök szerint a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb 35, a térségben rekedt román állampolgárról tud. A román kormányfő felkért minden, még a kritikus térségben tartózkodó román állampolgárt, hogy vegye fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, és azonnal hagyja el Afganisztánt.
  • A cseh hadsereg első különrepülőgépe 46 személlyel a fedélzetén hétfőn reggel érkezett Prágába. A repülőgép délben vissza is indult Afganisztánba, de miután az amerikaiak időközben lezárták a kabuli nemzetközi repülőteret, a gép kénytelen volt Bakuban landolni – közölte a cseh külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a gép most az azeri fővárosban várakozik, s továbbindulása a kabuli helyzet függvénye.
  • A belga honvédelmi minisztérium légi eszközöket, többek között nagyméretű teherszállító repülőgépeket helyezett készenlétbe, hogy segítse a kabuli nemzetközi repülőtérről történő evakuálási műveleteket. Ludivine Dedonder védelmi miniszter azt is közölte: azoknak az afgán állampolgároknak, akik a belga csapatokat és külszolgálatot segítették, lehetőségük van arra, hogy a belga képviseleten jelentkezzenek segítségért. A belga külügyminisztérium szerint az elmúlt 24 órában 47, Afganisztánban tartózkodó belga állampolgár fordult a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban lévő belga nagykövetséghez.
  • Mark Rutte, Hollandia ügyvivő miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a kabuli holland nagykövetség munkatársai, az afgán tolmácsok és „mások, akik védelmet érdemelnek”, kijussanak Afganisztánból. Ank Bijleveld védelmi miniszter azt közölte, hogy a tárca egy több járatból álló légihidat bocsátott rendelkezésre a holland állampolgárok hazatelepítéséhez.
  • Spanyolország két katonai repülőgépet küldött hétfőn Dubajba a spanyol diplomaták, azok családtagjai és a Madridot segítő afgán civilek kimenekítésére.
  • Az osztrák külügyminisztérium azon fáradozik, hogy a még Afganisztánban tartózkodó nagyjából 15 osztrák állampolgárt valamelyik másik európai ország evakuáló repülőjáratán hazajuttassa.
  • Néhány szlovák állampolgár is kérte, hogy elszállítsák Afganisztánból – közölte a TASR közszolgálati hírügynökség hétfőn, Eduard Heger szlovák miniszterelnök bejelentésére hivatkozva. A szlovák kormány jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytat partnereivel uniós, illetve afgán állampolgárok Afganisztánból történő elszállításának folyamatáról. Szlovákia az ottani misszió keretében egy katonai repülőgépet bocsátott rendelkezésre, és a NATO-n belüli partnereivel jelenleg ennek felhasználásáról egyeztetnek. Döntést hoztak arról is, hogy menedéket adnak tíz olyan afgán állampolgárnak, akik korábban intenzív együttműködést folytattak az EU tagállamaival.
  • Olaszország nagyjából 70 nagykövetségi dolgozóját már hazajuttatta, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy az olasz védelmi és külügyi tárcával korábban együttműködő afgán állampolgárokat is kijuttassanak az országból.
  • Törökország hétfőn több mint 300 emberét menekítette ki Kabulból a Turkish Airlines török légitársaság egy járatán. Az Isztambulba érkező utasok újságíróknak elmondták, hogy órákat kellett várniuk a repülőgép fedélzetén, mire a kifutópályáról a katonáknak sikerült eltávolítani az ott összegyűlt afgán civileket, akik kétségbeesetten szeretnék elhagyni az afgán fővárost.
  • Svédország és Norvégia hétfői közlése szerint már kimenekítették nagykövetségeik munkatársait az országból.
  • Dánia viszont azt közölte, hogy még nem fejezte be az evakuálást: több száz dán állampolgár és afgán segítő vár Kabulban arra, hogy Dániába jusson. Jeppe Kofod dán külügyminiszter szerint a mobiltelefon-hálózat összeomlása miatt többekkel nehéz felvenni a kapcsolatot.
  • Finnország is hétfőn menekíti ki diplomatáit Kabulból.
  • Új-Zéland katonai gépet küld Afganisztánba, hogy kimenekítsenek 53 új-zélandi és számos afgán állampolgárt az országból. Ausztrália pedig több mint 150 állampolgára és több afgán menekült evakuálására készül.
  • A japán kormány szintén hazaszállítja kabuli nagykövetségének alkalmazottait, egyúttal arra kérte az Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy lehetőség szerint hagyják el az országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik