Belföld

A kormányközeli keresztény lap új főszerkesztője korábban a neonáci Erő és Elszántság Mozgalom aktivistája volt

A szélsőjobboldali, neonáci Erő és Elszántság nevű mozgalom tüntetéseinek aktív részese volt az adófizetői pénzzel támogatott kormányközeli keresztény újság, a Vasárnap.hu új főszerkesztője Horváth Tamás – írja a Telex. A szervezet 2017-ben az EU, a liberalizmus és a migráció ellen tüntetett. A 24.hu akkori videójából kiderül, hogy a demonstráción Horváth tartotta a megafont a mozgalom vezetőségi tagjainak, akik arról beszéltek, büszkék arra, hogy az európai fehér rassz tagjai. Később az „Ébredj, nemzet, tombolj vihar!” rigmust kezdték skandálni a mozgalom tagjai, amelyet Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere használt.

Horváth Tamás az Erő és Elszántság egy másik, 2017-es tüntetésén is feltűnt, ekkor a beszédek alatt a mozgalom zászlóját tartotta a pulpitus közelében.

A 444 nemrég arról írt, hogy Horváth az 1945-ös kitörés napjáról egy Hitlert és Szálasit dicsőítő német hadiparanccsal emlékezett meg még a 888.hu újságírójaként tavaly.

A Telex kérdéseket küldött Horváthnak, aki először érdemi válasz nélkül jó munkát kívánt a portálnak, majd a Magyar Nemzeten készült vele egy interjú. Ebben arról beszélt, hogy az Erő és Elszántság „közelében volt”. Úgy fogalmazott:

amikor az Identitesz betagozódott az Erő és Elszántság Mozgalomba, egy ideig még maradtam a szervezet közelében, vettem részt EU-kritikus tüntetésen és október 23-i megemlékezésen is. Ezt követően viszonylag hamar beláttam, hogy az az út, amin az Erő és Elszántság elindult, nem vezet messzire, úgyhogy eltávolodtam a szervezettől.

A Telex rákérdezett arra, mit ért az alatt, hogy az az út, amin a neonáci kötődésű szervezet elindult, „nem vezet messzire”. „Távlati célként megjelent a pártpolitikába való belépés terve, valamint a kommunikációt sem tartottam kellően korszerűnek. Ezeket akkor e-mail formájában tudattam is a mozgalom vezetőségével. Nevezhető ez kilépési levélnek, habár papíron sosem voltam tagja a szervezetnek” – válaszolta.

Habár többször is rákérdezett nála az újságíró, Horváth egyszer sem mondta ki nyíltan, hogy elítéli a nácikat, a nyilasokat, a náci ideológiát és a rasszizmust. Arról beszélt, szerinte irreleváns, hogy mely eszméket ítéli el, és melyikeket nem. De minden olyan ideológiát, eszmét elítél, ami nem összeegyeztethető a „természettörvénnyel” és „a katolikus egyház tanításával”. Amikor azt kérdezték tőle, hogyan viszonyul a nyilasokhoz, azt válaszolta:

A nyilasok által elkövetett túlkapásokkal nem tudok azonosulni.

A portál megkérdezte a Miniszterelnökséget, mennyire tartják összeegyeztethetőnek az új főszerkesztő szélsőjobboldali szerepvállalását, és a nyilas múlt propagálásával kapcsolatos megnyilvánulásait a kormány által képviselt értékekkel. A tárca a kérdésre nem válaszolt, csupán annyit írt:

A Miniszterelnökség kizárólag a keresztényüldözés jelenségének, az üldözött közösségek, valamint a megsegítésükre indított programok médiafelületein való bemutatása miatt nyújtott támogatást a Kovács K. Zoltán Alapítvány (a vasarnap.hu kiadója – a szerk.) részére. 2019-ben 21,5 millió, tavaly pedig 38 millió forintot kapott a civil szervezet. 2021-ben a Miniszterelnökség nem támogatta az Alapítványt.

A vasarnap.hu munkatársai között ott van a Hír Tv-től nemrég távozó Földi-Kovács Andrea, illetve az M5 közszolgálati csatornán műsort vezető Trombitás Kristfóf is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik